Draagbare sensor monitort elke 2 minuten temperatuur bij kinderen met hematologische kanker

september 2022 Beter Leven Willem Van Altena

Onderzoekers van de universiteit van Michigan in Ann Arbor (V.S.) hebben een draabare temperatuursensor genaamd tempTraq geevalueerd als hulpmiddel om de temperatuur van kinderen met hematologische kankers te observeren, ook wanneer zij niet in het ziekenhuis aanwezig zijn. De studie is gepubliceerd in vaktijdschrift Pediatric Blood & Cancer.

Kwetsbare patiënten

Bij kinderen met hemato-oncologische aandoeningen is het van levensbelang om de temperatuur nauwlettend in de gaten te houden. Het gaat om zeer kwetsbare patienten met een ernstig verzwakt afweersysteem, en daarom kan elke verhoging van de lichaamstemperatuur een vroege waarschuwing voor een beginnende infectie zijn. Hoe eerder die behandeld kan worden, des te beter.

Een team wetenschappers onder leiding van hoogleraar kindergeneeskunde Sung Won Choi en hoogleraar interne geneeskunde en biomedische wetenschappen Muneesh Tewari heeft het tempTraq-systeem geëvalueerd bij drie kinderen met bloedkanker, die thuis verzorgd werden. TempTraq is een klein apparaatje dat door middel van een pleister op de huid wordt geplakt, en daar gedurende een week elke 2 minuten de lichaamstemperatuur meet en doorgeeft.

Spoedeisende hulp

Bij twee kinderen kon tempTraq temperatuurveranderingen registreren die niet met een reguliere koortsthermometer gezien werden. Dankzij de vroegtijdige detectie van een beginnende koorts konden de kinderen eerder op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis geholpen worden. Het bleek in beide gevallen om een ernstige infectie te gaan die onmiddellijk antibiotica vereiste. Bij het derde kind ging het om een zuigeling, bij wie de zelfklevende sensor het eenvoudiger maakte om de temperatuur te monitoren.

De onderzoekers zijn van mening dat een draagbare temperatuursensor zoals tempTraq nuttig kan zijn bij het regelmatig controleren van de temperatuur bij kinderen met hematologische kankers die thuis verpleegd worden. De sensoren kunnen bijdragen aan het indammen van het risico op ernstige infecties.

Referentie

Nessle CN, Flora C, Sandford E, et al. High-frequency temperature monitoring at home using a wearable device: A case series of early fever detection and antibiotic administration for febrile neutropenia with bacteremia. Pediatr Blood Cancer. 2022 Sep;69(9):e29835.