VIJF VRAGEN OVER: body art en hemofilie

september 2019 Beter Leven Eline Feenstra

Als je aan hemofilie lijdt, dan is het extra oppassen geblazen met alles waar je mogelijkerwijs van gaat bloeden. Je zou dus zeggen dat tatoeages of piercings absoluut taboe zijn. Toch valt dat in de praktijk wel mee, mits je op een aantal dingen let.

1. Wie vraag je om advies?

Praat altijd met je behandelend hematoloog voordat je een tatoeage- of piercingshop binnenstapt. Je arts kan je het beste advies geven over de nazorgmaatregelen die je kunt nemen, de pijn die je krijgt, mogelijke complicaties en goede nazorg. Het type hemofilie die je hebt en de ernst ervan kunnen een rol spelen bij het plannen van de voorzorgs- en nazorgmaatregelen die je moet treffen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je extra stollingsfactor moet injecteren voor en na het plaatsen van de tatoeage of piercing.

2. Welke shop kies je?

Een tatoeage of piercing brengt altijd een risico van infectie, zeker als het tatoeëerder het niet zo nauw neemt met de hygiëne. Maar iemand met hemofilie loopt daarnaast ook het risico op bloedingen, zeker als de tattoo groot is en meer tijd in beslag neemt. Daarom is het voor iemand met hemofilie extra belangrijk om er zeker van te zijn dat de tatoeëerder de juiste desinfectie- en sterilisatiemaatregelen toepast. Kies dus een shop die door de GGD is gecertificeerd.

3. Welke plekken moet je vermijden?

Tattoos en piercings aan je hoofd, nek, mond en geslachtsdelen zijn gevaarlijk omdat daar makkelijk bloedingen ontstaan. Waarbij piercings gevaarlijker zijn dan tattoos. Tongpiercings, maar ook piercings van de navel, tepels en genitaliën zijn extra riskant. Bedenk ook dat bloedingen het helingsproces vertragen, wat betekent dat je langer last van je wond zult hebben en meer risico loopt op infecties. Maar: overleg hoe dan ook met je hematoloog of een piercing wel een goed idee is, en zo ja, op welke plek dat het minst onveilig is.

4. Moet je vertellen dat je hemofilie hebt?

Ja. Als je piercer of tatoeëerder weet dat je hemofilie hebt kan hij extra voorzorgsmaatregelen nemen. Vertel dan ook dat je weet wat de risico’s zijn en dat je met je arts overlegd hebt (er vanuit gaande dat je dat ook echt gedaan hebt!). Soms zal de shophouder vragen je een formulier te ondertekenen waarin je verklaart de risico’s te kennen en belooft de zaak niet aansprakelijk te stellen als er iets misgaat. Soms staat zelfs uitdrukkelijk vermeld dat je, als je hemofilie hebt, eerst met je arts overlegd moet hebben.

5. Zijn er ook alternatieven?

Als je arts je echt ontraadt om een tattoo of piercing te nemen: er zijn allerlei soorten tijdelijke tatoeages die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Ze kunnen getekend, geverfd of geairbrusht worden op je huid. Hierbij loop je veel minder risico en ook is het verwijderingsproces veel eenvoudiger. Er zijn ook magnetische en clip on-piercings waardoor de huid niet hoeft te worden doorboord om toch een piercing te hebben.

Bron
1. https://stepsforliving.hemophilia.org/
2. https://www.dutchink.nl/