VIJF WEETJES OVER: hemofilie en sport

september 2019 Beter Leven Eline Feenstra

Sporten en hemofilie: het lijkt geen gelukkige combinatie. Is lichaamsbeweging wel verantwoord als je het afzet tegen de kans op een bloeding? Die vraag houdt kinderen en volwassenen met hemofilie bezig. Gelukkig zijn er prima manieren voor mensen met hemofilie om veilig te kunnen sporten. Tegenwoordig is het inzicht dan ook: sporten is belangrijk voor iedereen, en voor hemofiliepatiënten in het bijzonder. Hier volgen vijf redenen waarom kinderen met hemofilie vooral wel aan sport moeten doen.

1. Sporten geeft kinderen meer spierkracht en sterkere botten. Ook houden ze zo hun spieren en gewrichten in goede conditie, en wordt de kans op gewrichtsproblemen en gewrichtsbloedingen kleiner.

2. Sporten verbetert het gevoel voor evenwicht en versterkt coördinatie en reflexen. Allemaal dingen die een hemofiliepatiënt goed kan gebruiken bij het voorkomen van valpartijen, verzwikkingen en bloedingen.

3. Sporten is een goede manier om met stress om te gaan. Wie sport maakt het hormoon endorfine aan, en daar ga je je prettig door voelen. Daarnaast is sport goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen: ze leren samen te werken en elkaar te ondersteunen.

4. Sporten verkleint de kans op overgewicht; naast hemofilie de grootste vijand van je gewrichten.

5. Niet elke sport is even geschikt voor iemand met hemofilie. Een contactsport als boksen of rugby brengt meer kans op bloedingen met zich mee en is dus niet echt aan te raden. Hockey is ook geen goed idee. En tennis trekt een zware wissel op enkel- en ellebooggewrichten. Fietsen en roeien zijn daarentegen uitstekende sporten voor iemand met hemofilie. Zelfs skateboarden kan geschikt zijn, maar dan wel met een helm op, en met pols- en kniebeschermers.

Bron
1. https://www.cyberpoli.nl/hemofilie/themas/sportengrenzen