dr. V.H.J. van der Velden

Artikelen:

Flowcytometrische detectie van minimale restziekte (MRD) bij patiënten met multipel myeloom

1 juni 2021

INLEIDING

Multipel myeloom (MM) is een maligne woekering van monoklonale plasmacellen in het beenmerg (BM). Bij diagnose wordt een BM-punctie verricht. De ‘International Myeloma Working Group’ (IMWG) adviseert hierbij het volgende:

  • Het percentage plasmacellen wordt cytomorfologisch op het BM-aspiraat of hist… Lees verder »

Casus met acute lymfatische leukemie: er is meer dan de WHO-richtlijnen doen vermoeden

1 april 2021

INLEIDING

Voor het stellen van een juiste diagnose van de verschillende hematologische maligniteiten en een daaruit volgend behandelplan wordt gebruikgemaakt van een consensus-classificatiesysteem. Het ‘World Health Organization’ (WHO)-classificatiesysteem, zoals beschreven in het boek WHO Classification of Tumours of Haematopoie… Lees verder »

Herstel van B-celimmuniteit na B-celdepletie: het belang van immuunmonitoring

1 maart 2021

INLEIDING

Het in vivo depleteren van B-cellen met behulp van monoklonale antistoffen (‘biologicals’) wordt in toenemende mate toegepast in de klinische praktijk. De therapie is aanvankelijk ontwikkeld voor de behandeling van B-cellymfomen waarbij het ‘biological’ gericht is tegen het CD20-antigeen, een membraangebonden eiwit dat… Lees verder »

Myelodysplastisch syndroom op de kinderleeftijd

1 juli 2014

Inleiding

Myelodysplastisch syndroom (MDS) is een aandoening die bij kinderen minder dan 5% van de hematologische maligniteiten uitmaakt.1,2 Dit komt jaarlijks neer op 3–7 nieuwe gevallen van MDS op de kinderleeftijd in Nederland (zie Figuur 1).

Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.