Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Herstel van B-celimmuniteit na B-celdepletie: het belang van immuunmonitoring

Herstel van B-celimmuniteit na B-celdepletie: het belang van immuunmonitoring

Door:
dr. J. Damoiseaux
dr. J. Damoiseaux

laboratoriumspecialist medische immunologie, Centraal Diagnostisch Laboratorium, Maastricht Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. E.P.A. Kramer
dr. E.P.A. Kramer

arts-klinisch chemicus, afdeling Hematologie, Amsterdam UMC, locatie VU

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. V.H.J. van der Velden
dr. V.H.J. van der Velden

immunoloog, afdeling Immunologie, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Monoklonale antistoffen, samengevat onder de noemer ‘biologicals’, worden in snel toenemende mate klinisch toegepast om de functie van moleculen of cellen van het immuunsysteem uit te schakelen. Dat hierbij een specifieke immuundeficiëntie wordt veroorzaakt, wordt op de koop toe genomen. Met name bij langdurig gebruik van dergelijke ‘biologicals’ neemt het risico op infecties toe. Door middel van adequate immuunmonitoring kan een goede afweging worden gemaakt in de balans tussen behandeling van onderliggend lijden en infectieuze complicaties. In dit artikel worden aan de hand van B-celdepletie, met name op basis van CD20-therapie, de mogelijkheden en het belang van immuunmonitoring toegelicht. Hoewel er voor toepassing in de klinische praktijk nog weinig onderzoeken zijn om immuunmonitoring in klinische en laboratoriumprotocollen te ondervangen, wordt hier een voorzet gegeven. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2021;18:60-7)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.