prof. dr. S.S. Zeerleder

Artikelen:

Het DRAIHA-onderzoek: DataRegistratie van patiënten met Auto-Immuun Hemolytische Anemie, met als doel de diagnostiek te verbeteren en gepersonaliseerde behandelprotocollen voor AIHA-patiënten te ontwikkelen

1 oktober 2019

INLEIDING EN ACHTERGROND

Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) is een relatief zeldzame aandoening met een geschatte incidentie van 1-3 per 100.000 personen per jaar. Theoretisch wordt de diagnose gesteld bij tekenen van (gecompenseerde) anemie en hemolyse in het laboratoriumonderzoek, meestal in combinatie met een positieve directe an… Lees verder »

Samenvatting van de Nederlandse richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie

1 september 2018

INLEIDING

Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) is een zeldzame verworven beenmergaandoening. De ziekte wordt gekenmerkt door DAT (directe antiglobulinetest)-negatieve hemolyse, een sterk verhoogde kans op arteriële en veneuze tromboses en cytopenieën. Het klinisch beeld is variabel. De hemolyse is chronisch aanwezig, maar kan … Lees verder »

Huidige mogelijkheden voor behandeling van graft-versus-host-ziekte: een nieuwe richtlijn

1 maart 2018

INLEIDING

Allogene stamceltransplantatie (SCT) is een belangrijke behandelingsmodaliteit met curatieve potentie voor verschillende (voornamelijk hematologische) aandoeningen. Het transplantaat vervangt niet alleen de hematopoëse van de donor in het beenmerg, maar is ook de bron van een nieuw immuunsysteem. De werking van de SCT vloeit … Lees verder »

Angio-oedeem: classificatie, diagnose en behandeling

1 september 2017

INLEIDING

Angio-oedeem wordt gedefinieerd als lokale, aanvalsgewijze zwellingen van subcutane en submucosale weefsels die ontstaan door een tijdelijk toegenomen vasculaire permeabiliteit door vrijgekomen vasoactieve mediatoren, zoals histamine of bradykinine (BK). Gezien de grote variatie in klinische presentatie en het verschil in onde… Lees verder »

Diagnostiek bij hemolytische anemie

1 maart 2017

INLEIDING

Tot recent waren de therapeutische mogelijkheden voor de behandeling van de meeste vormen van hemolytische anemie beperkt. In de laatste jaren is echter het aantal geneesmiddelen voor de behandeling van diverse vormen van verworven en aangeboren hemolytische anemie sterk toegenomen. Ook voor relatief zeldzame vormen van hemoly… Lees verder »

Uw diagnose?

1 maart 2016

Casus

Een 21-jarige jongeman werd verwezen in verband met een pancytopenie. De afgelopen jaren was hij reeds bekend met chronische leukopenie en trombocytopenie in het kader van het Shwachman-(Bodian)-Diamond-syndroom (SDS). Het bloedbeeld toonde bij opname een hemoglobine van 3,9 mmol/l, trombocyten van 25 × 109/l en leukoc… Lees verder »

Kan C1-esteraseremmer hemolyse bij auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) remmen en de opbrengst van erytrocytentransfusies bij AIHApatiënten verhogen? Een open-label-studie

1 maart 2014

Achtergrond

Bij auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) kunnen autoantistoffen (auto-AS) gericht tegen erytrocyten leiden tot activatie van de klassieke route van het complementsysteem. Antistof-gemedieerde depositie van C3b op erytrocyten resulteert zo in extravasculaire hemolyse, maar vorming van het ‘membrane attack complex’ (MAC)… Lees verder »

Het complementsysteem ‘to go’ voor de hematoloog

1 december 2013

Inleiding in complement

Het complementsysteem bestaat uit 35 tot 40 eiwitten die circuleren in het bloedplasma (vaak in inactieve ‘pro’-vorm) of tot expressie komen op celoppervlakken.1 Pathogene microben, maar ook immuuncomplexen en apoptotische cellen, kunnen complement activeren. Dit leidt tot opsonisatie en dus tot ve… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.