prof. dr. P.J.M. Valk

Artikelen:

Digitale PCR voor bij CML: voorspeller voor behandelingsvrije remissie en andere klinische toepassingen

1 september 2020

INLEIDING

BEHANDELINGSVRIJE REMISSIE

Sinds de komst van de tyrosinekinaseremmer (TKI) in 2001 is de prognose van patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) aanzienlijk verbeterd. Initieel werd gedacht dat levenslange TKI-behandeling noodzakelijk zou zijn om de leukemie onderdrukt te houden, hetgeen helaas vaak gepaard g… Lees verder »

Moleculaire minimale-restziektedetectie bij acute myeloïde leukemie

1 april 2019

INLEIDING

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker in het beenmerg en bloed gekarakteriseerd door hyperproliferatie van ongedifferentieerde myeloblasten, met een verminderde gevoeligheid voor apoptose.1 De afgelopen 40 jaar zijn twee kuren remissie-inductiechemotherapie, bestaande uit zeven dagen cytarabine gecom… Lees verder »

Genetische predispositie voor myeloïde maligniteiten: diagnostiek en beleid

1 juli 2018

INLEIDING

Dokter, is het erfelijk? Dit is een veelgestelde vraag door patiënten die worden gediagnosticeerd met een hematologische maligniteit, waaronder het myelodysplastisch syndroom (MDS) of acute leukemie (AL). Veel hematologen zullen geneigd zijn deze vraag met ‘nee’ te beantwoorden, voortkomend uit het feit dat hematologische… Lees verder »

Genetische veranderingen bij chronische myeloïde leukemie met t(9;22)(q34;q11)/BCR-ABL1: achtergronden en klinische consequenties

1 juni 2017

INLEIDING

Een relatie tussen een afwijkend klein chromosoom en chronische myeloïde leukemie (CML) werd meer dan een halve eeuw geleden vastgesteld door Peter Nowell en David Hungerford in Philadelphia. Janet Rowley toonde in 1972 vervolgens aan dat dit Philadelphia-chromosoom (Ph) het resultaat is van een gebalanceerde translocatie tus… Lees verder »

Een patiënt met chronische myeloïde leukemie presenterend in gevorderd ziektestadium met diverse klinische, cytogenetische en moleculaire epifenomenen

1 juni 2016

Inleiding

Chronische myeloïde leukemie (CML) is een relatief zeldzame hematologische ziekte met een incidentie van 0,94/100.000 personen per jaar, overeenkomend met ongeveer 160 nieuwe patiënten per jaar in Nederland. Het merendeel hiervan (94%) presenteert zich in chronische fase, waarbij het blastpercentage in bloed en beenmerg mind… Lees verder »

Hoge dosis imatinib versus hoge dosis imatinib in combinatie met intermediaire dosis cytarabine bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde chronische myeloïde leukemie:

1 april 2014

Inleiding

De introductie van imatinib (Glivec®, Novartis, Basel, Zwitserland) in 2001 bracht een revolutie teweeg in de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML). In de ‘International Randomized Study of Interferon and STI571’ (IRIS) bleek imatinib effectiever vergeleken met de combinatie van interferon-alfa en cytarabine… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.