dr. O. Visser

Artikelen:

Smaak en reuk bij behandeling met chemotherapie

1 april 2019

SMAAK EN REUK BIJ CHEMOTHERAPIE

In Nederland wordt een op de drie mensen ooit gediagnosticeerd met kanker.1 Omdat kanker tegenwoordig sneller wordt ontdekt en de behandeling aanzienlijk is verbeterd, is de overlevingskans sterk toegenomen. Voorkomende maar onderbelichte bijwerkingen van chemotherapie zijn veranderingen in de … Lees verder »

Uw diagnose?

1 januari 2018

CASUS

Een 67-jarige man presenteert zich met progressief krachtverlies van beide benen. Hierbij is hij toenemend wankel ter been. Hij voelde zich tevens vermoeid en verward en was vergeetachtig. Op de MRI-cerebrum wordt in de linker hemisfeer een ruimte-innemend proces gezien (zie Figuur 1 t/m 4).

Lees verder »

Het hemato-oncologieregister van de Nederlandse Kankerregistratie: verleden, heden en toekomst

1 maart 2017

INLEIDING

In 2010 verscheen in dit tijdschrift een artikel door Huijgens en collega's over de Nederlandse PHAROS-registratie, een acroniem voor ‘Population-based HAematological Registry for Observational Studies’.1 Inmiddels zijn er zeven jaren verstreken. In dit artikel wordt de geschiedenis, de huidige stand van zaken e… Lees verder »

Het myelodysplastisch syndroom in Nederland: een population-based onderzoek naar incidentie, primaire behandeling en overleving in de periode 2001–2010

1 maart 2015

Inleiding

Myelodysplastische syndromen (MDS) zijn een spectrum van beenmergstoornissen die worden gekenmerkt door ten minste 1 cytopenie in het perifere bloed, dysplasie van ten minste 1 cellijn in het beenmerg en een tendens om over te gaan naar acute myeloïde leukemie (AML), tezamen uitingen van ineffectieve hematopoëse waaraan een … Lees verder »

Enteropathie-geassocieerd T-cellymfoom: inzichten in behandeling anno 2014

1 juni 2014

Inleiding

Enteropathie-geassocieerd T-cellymfoom (EATL) is een zeldzaam type T-cel-non-hodgkinlymfoom (NHL) met een geschatte incidentie in de westerse wereld van 0,5–1,0 per miljoen inwoners.1,2 Dit type T-cellymfoom heeft een sterke associatie met de ziekte coeliakie, zowel de klinische als de subklinische variant van dez… Lees verder »

Begeleiding, screening en follow-up van verwante stamceldonoren in Nederland

1 januari 2012

Inleiding

Steeds verdere verbeteringen van allogene hematopoëtischestamceltransplantatie (HSCT) hebben geleid tot gelijke resultaten voor verwante en onverwante humaanleukocytantigeen (HLA)-gematchte donoren. 1-3
Toch gaat in de praktijk de voorkeur uit naar een verwante donor, vanwege onder meer logistieke redenen en… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.