dr. N. Thielen

Artikelen:

Achtergronden bij de richtlijn voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie anno 2018 Deel 3: Stoppen van de behandeling, beleid bij zwangerschap, studies en therapie-aanbevelingen

1 oktober 2018

STOPPEN MET DE BEHANDELING MET TKI’S

Ondanks dat de meest primitieve CML-stamcellen ongevoelig lijken te zijn voor tyrosinekinaseremmers (TKI’s), neemt het aantal patiënten dat een niet-aantoonbaar BCR-ABL-signaal heeft in de loop van de tijd steeds meer toe. In een Australische studie bedroeg het percentage patiënten met een onme… Lees verder »

Achtergronden bij de richtlijn voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie anno 2018 Deel 2: Het belang van responsmijlpalen, monitoring en mutaties en de behandeling van gevorderde CML-fasen

1 september 2018

HET BELANG VAN RESPONSMIJLPALEN EN -MONITORING

RESPONSMIJLPALEN

Voor het beoordelen van het resultaat van de behandeling van CML zijn door de ELN responsmijlpalen gedefinieerd. Deze staan voor de eerstelijnsbehandeling vermeld in Tabel 1. Een optimale respons betekent dat de therapie ongewijzigd kan worden voortgezet. Ee… Lees verder »

Achtergronden bij de richtlijn voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie anno 2018

1 juli 2018

INLEIDING

Nieuwe gegevens betreffende de effectiviteit en bijwerkingen van de beschikbare middelen, belangrijke gegevens uit ‘population-based registries’, nieuwe studies, onder andere met nieuwe middelen, het beschikbaar komen van generiek imatinib en bovenal de gegevens over het stoppen van de behandeling met tyrosinekinaseremmers… Lees verder »

PEG-asparaginase-geïnduceerde hyperinsulinemische hypoglykemie bij een patiënt met acute lymfoblastaire leukemie

1 maart 2017

INLEIDING

Asparaginase is een belangrijk onderdeel van de behandeling van acute lymfoblastaire leukemie (ALL). Asparaginase is een enzym dat asparagine afbreekt tot aspartaat en ammoniak. ALL-cellen zijn afhankelijk van exogeen asparagine om te overleven, omdat ze zelf niet in staat zijn genoeg asparagine te produceren. De depletie van … Lees verder »

Chronische myeloïde leukemie: evoluerend van fatale stamcelziekte naar genezing

1 oktober 2015

Inleiding

Nog geen 20 jaar geleden was er nog geen effectieve therapie voor chronische myeloïde leukemie (CML) en overleden de meeste patiënten binnen enkele jaren na de diagnose aan progressie naar blastencrisis, tenzij een allogene stamceltransplantatie kon worden uitgevoerd. Hiermee was de kans op ernstige complicaties echter hoog.… Lees verder »

Chronische myeloïde leukemie en therapietrouw

1 september 2014

Inleiding

Historisch gezien zijn orale anti-neoplastische middelen bij kankerpatiënten nooit van grote betekenis geweest. Dankzij belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen decennia zijn sommige intraveneuze chemotherapeutica van het toneel verdwenen bij de behandeling van verschillende maligniteiten en vervangen door… Lees verder »

Hoge dosis imatinib versus hoge dosis imatinib in combinatie met intermediaire dosis cytarabine bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde chronische myeloïde leukemie:

1 april 2014

Inleiding

De introductie van imatinib (Glivec®, Novartis, Basel, Zwitserland) in 2001 bracht een revolutie teweeg in de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML). In de ‘International Randomized Study of Interferon and STI571’ (IRIS) bleek imatinib effectiever vergeleken met de combinatie van interferon-alfa en cytarabine… Lees verder »

Chronische myeloïde leukemie en zwangerschap

1 oktober 2013

Inleiding

Hoewel chronische myeloïde leukemie (CML) vaker voorkomt bij ouderen, is ongeveer 20% van de patiënten in de fertiele levensperiode (20–44 jaar) wanneer de ziekte wordt geconstateerd.1 Een zwangerschap was echter voor fertiele vrouwen met CML vaak praktisch onmogelijk of ongewenst: de behandeling bestond bij voo… Lees verder »

Aanbevolen

De inzet van therapieën gebaseerd op chimere antigeenreceptor (CAR) T-cellen voor hematologische aan …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.