prof. dr. M. de Haas

Artikelen:

Het DRAIHA-onderzoek: DataRegistratie van patiënten met Auto-Immuun Hemolytische Anemie, met als doel de diagnostiek te verbeteren en gepersonaliseerde behandelprotocollen voor AIHA-patiënten te ontwikkelen

1 oktober 2019

INLEIDING EN ACHTERGROND

Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) is een relatief zeldzame aandoening met een geschatte incidentie van 1-3 per 100.000 personen per jaar. Theoretisch wordt de diagnose gesteld bij tekenen van (gecompenseerde) anemie en hemolyse in het laboratoriumonderzoek, meestal in combinatie met een positieve directe an… Lees verder »

Helicobacter pylori en immuuntrombocytopenie: de klinische praktijk

1 juli 2019

INLEIDING

Immuuntrombocytopenie (ITP) is een auto-immuunaandoening waarbij door versnelde afbraak met een suboptimale toename van de productie een tekort aan trombocyten ontstaat. De oorzaak van ITP is bij veel patiënten niet te achterhalen. Bij ongeveer 80% van de ITP-patiënten wordt geen onderliggende ziekte gevonden en noemt men di… Lees verder »

Rodebloedcel-allo-immunisatie: vóórkomen en voorkomen

1 mei 2019

INLEIDING

Rodebloedcel (RBC)-transfusies vormen een onmisbaar onderdeel van de behandeling van patiënten met gecompromitteerde hematopoëse, hemolytische anemie en (massaal) bloedverlies. Daartegenover staat dat bloedtransfusies ook gepaard gaan met risico’s. Een belangrijke complicatie van het ontvangen van een allogeen cellulair bl… Lees verder »

Trombocytenautoantistofdetectie en specificiteit: nieuwe inzichten

1 januari 2019

INLEIDING

In 1735 beschreef Paul Gottlieb Werlhof een tienermeisje met een onbegrepen bloedingsneiging zonder duidelijke verdere symptomen. Na de ontdekking van de microscoop werd het duidelijk dat dit klinische beeld kon worden getypeerd door een tekort aan bloedplaatjes. Dit veranderde de tot dan gevoerde naam ziekte van Werlhof in id… Lees verder »

‘How do I treat?’ – Rodebloedceltransfusies

3 april 2017

Rodebloedceltransfusies

Een (relatief weinig voorkomende) complicatie bij rode bloedceltransfusies is het optreden van allo-immunisatie. Aan de hand van de uitkomsten van de in Nederland uitgevoerde R-FACT case-control-studie gaat prof. Jaap Jan Zwaginga (LUMC Leiden) in op de risicofactoren. De relatief kleine kans op allo-immunisatie … Lees verder »

‘Pure white cell aplasia’ succesvol behandeld met intraveneuze immuunglobuline en rituximab: een case report en literatuuroverzicht

1 juni 2016

Inleiding

‘Pure white cell aplasia’ (PWCA) is een zeldzame hematologische aandoening die wordt gekenmerkt door de afwezigheid van myelocyten en myeloïde voorlopercellen in het beenmerg, waarbij de erytro- en megakaryopoëse behouden zijn. PWCA wordt gezien als een auto-immuunaandoening. Het is echter niet geheel duidelijk of de imm… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.