dr. J.L.H. Kerkhoffs

Artikelen:

Pyruvaatkinase-activatie door mitapivat (AG-348) bij sikkelcelziekte: de ESTIMATE-studie

1 oktober 2020

ACHTERGROND

Sikkelcelziekte (SCZ) is één van de meest voorkomende monogenetische aandoeningen met de hoogste prevalentie in sub-Sahara-Afrika.1 Deoxygenatie van hemoglobine S (HbS) leidt tot polymerisatie en vorming van karakteristieke sikkelcellen. Deze erytrocyten zijn minder vervormbaar en fragiel, waardoor een complex p… Lees verder »

Oude liefde roest niet, ijzer wel: de protonpompremmer bij preventie van ijzerstapeling

1 september 2019

INLEIDING

Bijna één miljard mensen wereldwijd hebben een afwijking in de ijzerhomeostase, leidend tot anemie of hemochromatose. 1 IJzer is een essentiële voedingsstof die onderdeel is van fundamentele biochemische reacties. Voor de dagelijkse productie van rode bloedcellen is onder fysiologische omstandigheden 25 mg ijzer … Lees verder »

PPI Shine Again: studie naar protonpompremmers bij de behandeling van secundaire hemochromatose bij erfelijke anemieën

1 juli 2018

INLEIDING

De belangrijkste oorzaak van anemie uitgedrukt in ‘years lived with disability’ (YLD) in West-Europa is erfelijke anemie.1 IJzerstapeling is een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij patiënten met erfelijke anemie, die niet-transfusieafhankelijk zijn. De ijzerstapeling ontstaat door een toegeno… Lees verder »

Profylactische trombocytentransfusie: nuttig en wanneer?

1 januari 2015

Inleiding

Discussies over het te volgen beleid rondom transfusies van trombocyten worden regelmatig gevoerd op menig afdeling waar intensieve hematologische zorg wordt geleverd. Het betreft dan patiënten in specifieke omstandigheden of situaties waarbij bepaalde ingrepen of het gebruik van medicatie de vraag oproepen wat de trombocyten… Lees verder »

De effectiviteit van trombocytentransfusies

1 april 2013

Inleiding

Onder de aanname dat trombopenie als gevolg van myelosuppressie is geassocieerd met bloedingen, adviseren richtlijnen trombocyten te transfunderen ter preventie en behandeling van deze complicatie bij hemato-oncologische patiënten. Het huidige profylactische beleid berust nog steeds op een publicatie van Gaydos in 1962, waari… Lees verder »

Aanbevolen

Laserincubatie van rode bloedcellen zorgt voor een significant snellere bepaling van de bloedgroep, …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.