prof. dr. G.A. Huls

Artikelen:

Ibrutinib-onthoudingssyndroom bij de ziekte van Waldenström

1 juli 2020

CASUS

We beschrijven een 57-jarige patiënt bij wie 11 jaar eerder de ziekte van Waldenström werd vastgesteld. Vier jaar na diagnose ontstond er een behandelindicatie. Daarop werd patiënt twee keer behandeld met rituximab/chloorambucil met twee jaar tussenruimte, weer twee jaar later is hij behandeld met bortezomib, dexametason en rit… Lees verder »

Extranodaal NK/T-cellymfoom nasaal type: diagnostiek en behandeling

1 november 2019

INLEIDING

Het extranodaal NK/T-cellymfoom nasaal type is een agressief lymfoom, sterk geassocieerd met het Epstein-Barr-virus (EBV). Het is in Nederland een weinig voorkomend type lymfoom met ongeveer 5 tot 10 nieuwe diagnoses per jaar.1 Het NK/T-cellymfoom is echter veel meer voorkomend in Azië, Midden- en Zuid-Amerika waar… Lees verder »

Acute promyelocytenleukemie (APL): een diagnose met verschillende gezichten

1 mei 2019

INLEIDING

Acute promyelocytenleukemie (APL) is een zeldzame vorm van acute myeloïde leukemie (AML) met specifieke moleculaire, morfologische, biologische en klinische kenmerken. Opvallend hierbij is een uitrijpingsstop in het promyelocytenstadium. De klinische presentatie is berucht om coagulopathie die verantwoordelijk is voor 5–10%… Lees verder »

Richtlijn Acute promyelocytenleukemie (APL): richtlijnen voor diagnostiek en behandeling

1 november 2018

INLEIDING

Acute promyelocytenleukemie (APL) is een aparte entiteit binnen de acute myeloïde leukemiën (AML) die wordt gekenmerkt door de chromosomale translocatie tussen chromosoom 15 en 17 (t(15;17)). Cytomorfologisch typeert APL zich door kenmerkende morfologie van de blasten met zogenoemde ‘takkenbossen’. De variant APL is agra… Lees verder »

Richtlijn Acute myeloïde leukemie (AML): richtlijnen voor diagnostiek en behandeling

1 oktober 2018

WAT IS HET DIAGNOSTISCH TRAJECT VOOR EEN PATIËNT MET VERDENKING OP ACUTE LEUKEMIE?

Bij nieuwe patiënten met een verdenking op acute leukemie dient de diagnose te worden gesteld en dient in kaart te worden gebracht wat het subtype van de leukemie is (volledig classificeren volgens WHO 2016) en daarnaast dient de risicocategorie te word… Lees verder »

Nieuwe ontwikkelingen voor patiënten met geavanceerde systemische mastocytose

1 maart 2018

INLEIDING

De laatste jaren zijn er veel nieuwe ontwikkelingen in de kennis, diagnostiek en vooral behandeling van patiënten met geavanceerde systemische mastocytose. De recente registratie van de tyrosinekinaseremmer midostaurin is een goede aanleiding om hematologisch Nederland te updaten. Onder geavanceerde systemische mastocytose wo… Lees verder »

Toekomst behandeling acute myeloïde leukemie

3 april 2017

Toekomst behandeling acute myeloïde leukemie

In de sessie over de toekomst van de behandeling van acute myeloïde leukemie bespraken achtereenvolgens prof. dr. Joop Jansen (Radboudumc, Nijmegen) en dr. Mojca Jongen-Lavrencic (Erasmus MC, Rotterdam) de recente moleculaire en genetische inzichten ten aanzien van acute myeloïde… Lees verder »

Diagnostiek en behandeling van acute myeloïde leukemie bij oudere patiënten

1 oktober 2016

Inleiding

Acute myeloïde leukemie (AML) is een heterogene ziekte die wordt gekenmerkt door (oligo)klonale maligne hematopoëse met een blok in differentiatie en daardoor een excessieve toename van leukemische blasten. AML is voornamelijk een ziekte van oudere mensen, met een mediane leeftijd van 67 jaar. In de Zweedse en Nederlandse ka… Lees verder »

Leeftijdsgerelateerde klonale hematopoëse ten gevolge van mutaties in genen betrokken bij DNA-methylatie en histonmodificaties

1 april 2016

Inleiding

Alle bloedcellen worden voortdurend geregenereerd door de hematopoëtische stamcellen in het beenmerg. Omdat deze cellen beschikken over goed gereguleerde mechanismen die de balans tussen zelfvernieuwing en differentiatie in stand houden, blijft de populatie stamcellen in het lichaam normaliter gedurende ons gehele leven behou… Lees verder »

Het myelodysplastisch syndroom: adviezen voor ijzerchelatie bij secundaire hemochromatose

1 juli 2014

Inleiding

Het myelodysplastisch syndroom (MDS) is een heterogeen ziektebeeld met een variabel beloop, van indolent tot zeer snelle progressie naar acute myeloïde leukemie (AML). Prognostische factoren bij MDS zijn de WHO-classificatie, cytogenetische afwijkingen, mate van beenmergfalen uitgedrukt in aantal en/of ernst van cytopenieën … Lees verder »

De behandeling van MDS en AML met DNA-methyltransferase-remmers

1 juni 2013

Inleiding

Epigenetische veranderingen zijn per definitie door mitose en meiose overerfbare veranderingen in genexpressie, die niet worden veroorzaakt door veranderingen in de primaire DNA-sequentie. In gezonde cellen zorgen epigenetische veranderingen ervoor dat de juiste genen in de juiste celsoort tot expressie komen. Hierdoor hebben … Lees verder »

Het myelodysplastisch syndroom: richtlijnen voor therapie 2013

1 maart 2013

Inleiding

Het myelodysplastisch syndroom (MDS) is een heterogene ziekte gekenmerkt door inefficiënte hematopoëse, resulterend in cytopenieën waarbij bij een deel van de patiënten evolutie naar een acute myeloïde leukemie (AML) optreedt. De diagnose MDS wordt gesteld bij aanwezigheid van cytopenie door middel van morfologisch onderz… Lees verder »

Het myelodysplastisch syndroom: richtlijnen voor diagnostiek 2013

1 januari 2013

Inleiding

Het myelodysplastisch syndroom (MDS) is een maligne ziekte gekenmerkt door inefficiënte hematopoëse resulterend in cytopenieën, waarbij bij een deel van de patiënten progressie naar acute myeloïde leukemie (AML) optreedt. Bij aanwezigheid van cytopenie wordt de diagnose ‘MDS’ gesteld door morfologisch onderzoek van bl… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.