dr. C.J.M. Halkes

Artikelen:

Samenvatting van de Nederlandse richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van verworven aplastische anemie bij volwassenen

1 februari 2020

INLEIDING

Verworven aplastische anemie is een zeldzaam ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door een hypocellulair beenmerg en pancytopenie. De belangrijkste oorzaken van overlijden bij onbehandelde patiënten of patiënten met refractaire ziekte zijn infectieuze complicaties of bloedingen. Bij de meerderheid van de patiënten met verworven… Lees verder »

Telomeerziekte als oorzaak van beenmergfalen bij volwassenen

1 juli 2018

INLEIDING

Beenmergfalen bij kinderen kan een uiting zijn van een congenitaal syndroom waarbij een genetische afwijking leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor chromosomale schade of andere afwijkingen in hematopoëtische stamcellen. Voorbeelden hiervan zijn Fanconi-anemie en dyskeratosis congenita. Bij sommige volwassen patiënten kan… Lees verder »

Ernstige aplastische anemie bij eosinofiele fasciitis

1 december 2016

Inleiding

Eosinofiele fasciitis is een zeldzame bindweefselziekte die wordt gekenmerkt door een infiltratie van het onderhuidse weefsel en spierfascie met cytotoxische CD8-T-lymfocyten, monocyten en eosinofielen. De etiologie is onduidelijk, maar de ziekte is soms geassocieerd met hematologische ziekten zoals aplastische anemie, MDS of … Lees verder »

Richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van verworven aplastische anemie bij volwassenen’

1 september 2013

Inleiding

Verworven aplastische anemie is een zeldzaam ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door een hypocellulair beenmerg en pancytopenie. Door de lage incidentie van de ziekte (ongeveer 2 per miljoen inwoners per jaar) is er slechts een beperkt aantal gerandomiseerde studies gedaan naar de optimale behandeling van verworven aplastische a… Lees verder »

Eerstelijnsbehandeling met immuunsuppressieve therapie bij ernstige aplastische anemie: polyklonale antistoffen zijn niet zonder meer inwisselbaar

1 oktober 2012

Inleiding

Verworven ernstige aplastische anemie (SAA) is een ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door een hypocellulair beenmerg en pancytopenie. Het betreft een zeer zeldzame ziekte met een incidentie in Europa en Noord-Amerika van ongeveer 2 per miljoen per jaar.1 Curatie kan worden bereikt met een allogene stamceltransplantat… Lees verder »

Diagnostiek en behandeling van het Sézarysyndroom

1 maart 2012

Inleiding

Het Sézarysyndroom (SS) is in 1938 voor de eerste maal beschreven door Sézary en Bouvrain.1 Het betreft een zeldzaam type cutaan T-cellymfoom (CTCL) dat wordt gekarakteriseerd door een hevig jeukende erythrodermie, gegeneraliseerde lymfadenopathie en de aanwezigheid van neoplastische T-cellen (Sézarycellen) in de… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.