A.J. van Vuren, MSc

Artikelen:

Oude liefde roest niet, ijzer wel: de protonpompremmer bij preventie van ijzerstapeling

1 september 2019

INLEIDING

Bijna één miljard mensen wereldwijd hebben een afwijking in de ijzerhomeostase, leidend tot anemie of hemochromatose. 1 IJzer is een essentiële voedingsstof die onderdeel is van fundamentele biochemische reacties. Voor de dagelijkse productie van rode bloedcellen is onder fysiologische omstandigheden 25 mg ijzer … Lees verder »

Nieuwe tijden: de MRI als gouden standaard bij ijzerstapeling

1 oktober 2018

INLEIDING

IJzerstapeling bij erfelijke anemieën is grofweg onder te verdelen in twee categorieën:

  1. IJzerstapeling ten gevolge van frequente bloedtransfusies. Het model hiervoor is de transfusie-afhankelijke thalassemie (TDT), en;
  2. IJzerstapeling ten gevolge van een (ineffectieve) erytropoëse of chronische… Lees verder »

PPI Shine Again: studie naar protonpompremmers bij de behandeling van secundaire hemochromatose bij erfelijke anemieën

1 juli 2018

INLEIDING

De belangrijkste oorzaak van anemie uitgedrukt in ‘years lived with disability’ (YLD) in West-Europa is erfelijke anemie.1 IJzerstapeling is een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij patiënten met erfelijke anemie, die niet-transfusieafhankelijk zijn. De ijzerstapeling ontstaat door een toegeno… Lees verder »

Misleid door de test: hoe anti-Xa-spiegels te interpreteren bij patiënten met levercirrose?

1 september 2016

Achtergrond

Bij patiënten met levercirrose heeft het stollingssysteem een nieuw, wankel evenwicht gevonden. De relatieve deficiëntie van factoren die de stolling bevorderen en factoren die de stolling remmen maken het evenwicht fragiel; het kan gemakkelijk doorslaan naar bloeding of trombose, afhankelijk van de aanwezigheid van andere… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.