dr. A. Diepstra

Artikelen:

Voors en tegens van dikkenaaldbiopten in de diagnostiek van maligne lymfomen: expertopinie gebaseerd op gegevens uit de dagelijkse Nederlandse praktijk

1 april 2021

INLEIDING

De diagnostiek en classificatie van maligne lymfomen wordt vrijwel altijd gedaan op basis van weefselonderzoek. Hiervoor zijn verschillende technieken beschikbaar: cytologisch punctieonderzoek (dunnenaaldaspiratiecytologie of ‘fine needle aspiration cytology’; FNAC) waarbij losse cellen worden verkregen, een dikkenaaldbiop… Lees verder »

Diagnostiek bij agressief B-cel non-hodgkinlymfoom

1 februari 2020

INLEIDING

Agressieve grootcellige B-cellymfomen zijn een diverse groep van verschillende non-hodgkinlymfoomentiteiten, met onder andere diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom, lymfoblastair lymfoom en mantelcellymfoom. De diagnostiek van deze lymfomen vereist integratie van meerdere klinische, klassiek pathologische en… Lees verder »

Extranodaal NK/T-cellymfoom nasaal type: diagnostiek en behandeling

1 november 2019

INLEIDING

Het extranodaal NK/T-cellymfoom nasaal type is een agressief lymfoom, sterk geassocieerd met het Epstein-Barr-virus (EBV). Het is in Nederland een weinig voorkomend type lymfoom met ongeveer 5 tot 10 nieuwe diagnoses per jaar.1 Het NK/T-cellymfoom is echter veel meer voorkomend in Azië, Midden- en Zuid-Amerika waar… Lees verder »

Trombocytopenie is soms niet wat het lijkt

30 april 2018

INLEIDING

Trombocytopenie kan geassocieerd zijn met ernstige, spoedeisende hematologische diagnosen waardoor de clinicus voor diagnostische uitdagingen kan komen te staan. Niet zelden wordt de hematoloog geconsulteerd in de diagnostiek en eventuele empirische behandelingen. In dit artikel bespreken wij twee casus waarin patiënten met e… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.