Articles

Interview met prof. dr. Erik Beckers, hoogleraar Interne Geneeskunde bij MUMC+: “Als hematologen moeten we veel meer doen met zaken als ‘machine learning’ en ‘big data’”

NTVH - jaargang 19, nummer 6, september 2022

W. van Altena

Op 11 maart 2022 hield prof. dr. Erik Beckers zijn oratie bij Universiteit Maastricht als pas benoemde hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder Hematologie. Zijn oratie had de titel ‘Bloedarmoede is bloedrijkdom’ gekregen en schetste een breed beeld van het totale vakgebied van de hematologie. Aan de hand van vier casus nam Beckers zijn gehoor mee op een reis langs vier hematologische ziektebeelden en de belangrijkste ontwikkelingen rond de diagnostiek en behandeling ervan.

Prof. dr. Erik Beckers, hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder hematologie

Prof. dr. Erik Beckers. hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder hematologie
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2022;19:269–72)

Lees verder

Karina Meijer neemt voorzittershamer NVvH over van Nicole Blijlevens

NTVH - 2021, nummer 8, november 2021

W. van Altena

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2021;18:348–52)

Lees verder

MM E-COACH GEEFT PATIËNTEN DE REGIE OVER HUN ZIEKTE TERUG

NTVH - 2021, nummer Special, july 2021

W. van Altena , drs. D. Vrouwenvelder

Isala ziekenhuis in Zwolle zet in op waardegedreven zorgtrajecten. Met deze strategie willen zorgverleners hun patiënten zo goed mogelijk helpen en begeleiden, maar tegelijkertijd de patiënt zo veel mogelijk zelf de regie laten houden. Een van de middelen die Isala gebruikt is de e-coach voor multipel myeloompatiënten. Deze app ondersteunt patiënten en zorgverleners en geeft de patiënt meer regie over zijn ziekte. Apotheker Job Eijsink en internist-hematoloog Paul Geerts uit het Isala ziekenhuis vertellen over de meerwaarde van deze app.

Lees verder

“Je bouwt echt een band op met je patiënten”

NTVH - 2021, nummer 2, march 2021

W. van Altena

Renée Vijgen is 32 jaar oud en afkomstig uit Kerkrade. In Maastricht volgde zij de opleiding tot verpleegkundige, en niet lang daarna verhuisde ze naar Amsterdam om daar de opleiding tot intensivecareverpleegkundige te volgen bij het Amsterdam UMC. Sinds twee jaar werkt ze als Physician Assistant (PA) op de afdeling Hematologie aldaar. En niet zonder succes: onlangs werd Renée Vijgen uitgeroepen tot Physician Assistant of the Year.

Lees verder

HOVON lanceert totaal vernieuwde website

NTVH - 2021, nummer 1, january 2021

W. van Altena

‘Het is belangrijk om een patiënt alle relevante informatie te geven’

Het zal velen niet zijn ontgaan, maar sinds eind oktober is de website van HOVON totaal vernieuwd. De site ziet er niet alleen frisser en eigentijdser uit, maar ook inhoudelijk is er veel verbeterd. Specialisten die op zoek zijn naar klinische studies of andere informatie worden op hun wenken bediend. Maar ook patiënten die meer aan de weet willen komen over hematologische aandoeningen en mogelijke behandelingen kunnen op de vernieuwde website vinden waar ze naar op zoek zijn. Dr. Marleen Breems is als directeur van HOVON trots op de nieuwe site. Samen met trial manager/developer Petra Cornelisse en system specialist/developer Samantha Dijkxhoorn, die de site hebben gebouwd, vertelt zij over de totstandkoming van de nieuwe website.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2021;18:4-6)

Lees verder