Sikkelcelziekte gaat gepaard met ernstige chronische hemolytische anemie en iteratieve vaso-occlusieve crises. Ook is er vaak een verandering te zien in de microvasculatuur van skeletspieren. Hoewel het al langere tijd bekend is dat duurtraining gunstig is voor de microvasculatuur, richt deze studie zich specifiek op het effect van duurtraining op de microvasculatuur van skeletspieren bij patiënten met sikkelcelziekte.

Voor en na de trainingsperiode werd er een biopsie genomen van de vastus lateralis spier en werd er een submaximale incrementele oefening uitgevoerd. De onderzoekers zijn erin geslaagd om van 32 van de 40 patiënten data te verzamelen. De training de eerste groep (n=15) bestond uit een gemiddeld intensieve duurtraining. De tweede groep (n=17) onderging geen training  en bleef hun normale gewoontes verrichten.

Duurtraining

De training bestond uit drie rondes van 40 minuten per week, voor een periode van acht weken. Een histologische analyse liet zien dat er microvasculaire voordelen te zien waren bij de sikkelcelpatiënten die een training ondergingen in vergelijking tot de patiënten die dat niet deden. Zo was er een toename in de capillaire densiteit te zien (p=0,003), de hoeveelheid van de capillairen om een fiber (p=0,015) en functioneel uitwisselingsoppervlak (p<0,0001). Er was geen verschil te zien in de morfologie van de capillairen tussen de twee groepen.

Het fysiek vermogen was eveneens verbeterd bij de patiënten die een training ondergingen. De gemiddeld-intensieve duurtraining verbeterde het capillaire netwerk van de spier. Ook kon deze training voor een gedeelte de microvasculaire afwijkingen van de skeletspier terugdraaien die als gevolg van sikkelcelziekte waren ontstaan.

De trial was geregistreerd op www.clinicaltrials.gov als #NCT02571088.

Bron
1. Merlet AN, Messonnier LA, Coudy-Gandilhon C; Beneficial effects of endurance exercise training on skeletal muscle microvasculature in sickle cell disease patients. Blood. 2019 Dec 19;134(25):2233-2241.