De inzet van therapieën gebaseerd op chimere antigeenreceptor (CAR) T-cellen voor hematologische aandoeningen heeft tot nu toe hoopvolle resultaten laten zien in vroege klinische studies bij patiënten met acute lymfoblastische leukemie, B-cellymfomen en multipel myeloom. Doordat deze innovatieve immuuntherapie steeds vaker wordt toegepast, komen er echter ook nieuwe uitdagingen aan het licht. In deze speciale uitgave, samengesteld door de uitgever van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie, worden de meest recente ontwikkelingen op het gebied van CAR-T-celtherapie binnen de hematologie belicht. Naast een overzicht van de laatste wetenschappelijke bevindingen en de impact hiervan op de dagelijkse klinische praktijk, wordt ook besproken welke ontwikkelingen de komende tijd naar verwachting nog zullen plaatsvinden.

In het hoofdstuk over recidief/refractair multipel myeloom vertelt prof. dr. Monique Minnema over het nieuwe perspectief dat CAR-T-celtherapie deze patiënten kan bieden. Op het gebied van lymfomen vinden er momenteel ook veel ontwikkelingen plaats. Dr. Pim Mutsaers vertelt over de verschillende CAR-T-celopties voor patiënten met recidief/refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom, terwijl dr. Margot Jak ingaat op
bridging therapie voorafgaand aan CAR-T-celinfusie. Vanuit het Prinses Máxima Centrum vertellen kinderoncologen prof. dr. Josef Vormoor en prof. dr. Michel Zwaan over hun ervaringen met CAR-T-celtherapie bij acute lymfoblastische leukemie. Tot slot worden belangrijke uitdagingen op het gebied van logistiek en management van bijwerkingen besproken.

Kortom, deze special biedt een mooi overzicht van de groeiende rol van CAR-T-celtherapie binnen de hematologie, waarvan sommigen verder worden toegelicht door experts uit het veld. Dit kan de dagelijkse klinische praktijk in de komende tijd mogelijk gaan veranderen voor u en uw patiënten.

Wij wensen u veel leesplezier!

BEKIJK SPECIAL HIER