Pijnbestrijding met Virtual Reality games

november 2019 Zorg van de Toekomst Marjolein Haakman-Groot

Er wordt steeds vaker gezocht naar alternatieve vormen van bestrijding van acute en chronische pijn. Er wordt nu vaak gebruik gemaakt van opiaten, zoals morfine of morfine-achtige pijnstillers. Een van de nieuwe alternatieve methodes is ‘Virtual Reality’ (VR). VR lijkt goed te helpen bij het verminderen van verschillende soorten pijnklachten.

Virtual Reality

Bij Virtual Reality (VR) krijg je een speciale VR-bril opgezet waarmee je in een andere wereld lijkt te belanden. Je bent afgesloten van je omgeving en wanneer je om je heen kijkt, zie je een hele andere gesimuleerde omgeving, een virtuele werkelijkheid. Het voelt alsof je echt in deze wereld bent. Deze VR gebruikt men in spelletjes puur voor het plezier, maar nu ook als toepassing voor patiënten met acute of chronische pijn.

Alternatieve pijnbestrijding

Gewoonlijk schrijven artsen bij veel pijn pijnstillers voor. Bij acute pijn werkt dit vaak goed, bij chronische pijn kan dit soms de pijn verergeren of mensen verslaafd maken. Daarom zoeken onderzoekers naar een medicatievrije methode van pijnbestrijding. Het blijkt dat VR bij acute pijn in volwassenen de pijnintensiteit sterk kan verminderen.1 In combinatie met pijnstillers neemt bij het gebruik van VR de intensiteit af van de pijn, samen met de onplezierigheid hiervan.

Bij kinderen leek VR niet direct effect te hebben op hoe erg ze de pijn ervoeren. Het was echter wel zo dat ze sneller weer in beweging kwamen en dat de kinderen minder huilden om de pijn wanneer ze VR gebruikten. Gedragsmatig leek de VR dus een positief effect te hebben.2

VR inzetten bij chronische pijn

Vooral bij chronische pijn lijkt VR een uitkomst te zijn. In een onderzoek waarbij de werking van het VR-spel ‘Cool!’ werd getest, hadden deelnemers tijdens het spelen 60% minder last van pijn. Ook na het spelen bleef dit effect, de deelnemers voelden 33% minder pijn dan voor het spelen.3

In Nederland gebruiken ziekenhuizen voornamelijk de VR-game ‘Reducept’. Dit spel wordt al ingezet bij chronische pijnbestrijding in het Radboud Universiteit ziekenhuis, Medisch centrum Leeuwarden, Maartenskliniek, Roessingh, CWZ en Rijnstate. Ook GGZ-instellingen, revalidatiecentra en fysiotherapeuten gebruiken dit spel bij pijnbestrijding.4

Ook proberen?

Als je ook Reducept zou willen proberen, kun je om een verwijzing vragen of je melden voor een behandeling bij een van de aangesloten instellingen. Vanaf volgend jaar zal het spel ook in het buitenland kunnen worden gebruikt.

Bronnen
1. Hoffman HG, Richards TL, Van Oostrom T, Coda BA, Jensen MP, Blough DK, Sharar SR. The analgesic effects of opioids and immersive virtual reality distraction: evidence from subjective and functional brain imaging assessments. Anesth Analg 2007;105:1776–83.
2. Diaz-Hennessey, S., O’Shea E.R., King K. Virtual Reality: Augmenting the Acute Pain Experience in Children. Pediatr Nursing. 2019;45(3):122-127.
3. Jones T, Moore T, Choo J. The impact of virtual reality on chronic pain. PLoS One 2016;11:e0167523.
4. Qruxx.com