Tekort aan witte bloedcellen gaat gepaard met verhoogd sterfterisico

januari 2020 Beter Leven Eline Feenstra

Lymfopenie duidt op een tekort aan lymfocyten in het bloed. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen die essentieel zijn voor een normale functie van het immuunsysteem. De aanwezigheid van lymfopenie gaat gepaard met een verhoogd sterfterisico, zo heeft een Deens onderzoek recent uitgewezen.

Hoewel lymfopenie an sich niet de primaire oorzaak is van overlijden, laat het onderzoek zien dat lymfopenie vaak samengaat met het ontstaan van andere ziektes. Zo blijkt er mogelijk een relatie te zijn tussen lymfopenie en het ontstaan van kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Doordat lymfopenie gemakkelijk vast te stellen is in het bloed kunnen mensen met een bloedprik geïdentificeerd worden om mogelijk baat hebben bij extra aandacht van hun huisarts of andere verzorgers.

Roken

De Deense studie verzamelde data van meer dan 108.000 deelnemers. In de 9 jaar tijd dat de deelnemers gevolgd werden, waren er 10.372 overlijdensgevallen. Hierbij liepen de deelnemers met lymfopenie een 1,63x verhoogd risico op overlijden in vergelijking met de overige deelnemers. Het absolute 2-jaars risico op overlijden wegens welke oorzaak dan ook varieerde van 1% tot wel 61% bij vrouwen en 75% bij mannen waarbij sprake was van een laag lymfocytgehalte in combinatie met roken en een leeftijd va 80 jaar of ouder.

Vanwege het feit dat de studie alleen deelnemers betrof die van blanke en Deense afkomst waren, is de studie wat gelimiteerd. Meer onderzoek moet uitwijzen of de resultaten in andere bevolkingsgroepen een vergelijkbare uitkomst laten zien.

Bron
1. Lees het oorspronkelijke artikel in Canadian Medical Association Journal