Rotterdamse ziekenhuizen binden de strijd aan met medicijnverspilling bij sondevoeding

oktober 2021 Actueel Willem Van Altena

Wanneer patiënten in een ziekenhuis via sondevoeding ook medicijnen toegediend krijgen betekent dat voor verpleegkundigen een tijdrovend proces. De geneesmiddelen zijn verpakt in een capsule en moeten aan de sondevoeding toegevoegd worden. Daarvoor moeten de poeders uit de capsule gehaald worden en daarbij gaat altijd wat medicatie verloren. De patiënt krijgt daardoor niet de voorgeschreven dosis binnen. In Rotterdam wordt in het Ikazia Ziekenhuis en het Sophia Kinderziekenhuis in samenwerking met Erasmus MC Create4Care naar een oplossing gezocht. Dat gebeurt in samenwerking met studenten van de minor Zorgtechnologie van de Hogeschool Rotterdam.

Om de medicatie aan de sondevoeding toe te voegen moet een verpleegkundige de inhoud van een capsule in zijn geheel oplossen in lauw water. Maar dat lukt lang niet altijd even goed, waardoor sondeslangetjes verstopt raken. Meestal lukt het niet om de volledige inhoud van een capsule in de sondevoeding te krijgen.

In de twee Rotterdamse ziekenhuizen hadden verpleegkundigen zelf al manieren gevonden om de medicatie aan de sondevoeding toe te voegen, maar die waren verre van ideaal en ook niet in staat om medicijnverspilling te voorkomen. De studenten van de Hogeschool Rotterdam gaan nu aan de slag om samen met de verpleegkundigen een prototype te ontwerpen dat aan alle eisen voldoet, dat dan vervolgens in de praktijk uitgetest kan worden.

Meer informatie

Lees een artikel over Erasmus MC Create4Care