Revolutionair nieuw kattenvoer pakt allergie bij de oorzaak aan: uw kat

maart 2021 Ook interessant Willem Van Altena

Zelfs katteneigenaren kunnen allergisch zijn voor katten. Volgens onderzoek blijkt 14 procent van de katteneigenaren allergisch te zijn voor katten en 22 procent van de katteneigenaren heeft iemand in de nabije omgeving met deze allergie. De behandeling kan bestaan uit neussprays, oogdruppels, antihistaminica tabletten en zelfs immunotherapie. Maar er is sinds kort een revolutionaire nieuwe aanpak waarbij niet de patiënt wordt behandeld, maar de kat. Een nieuw soort kattenvoer verlaagt de allergenen op kattenhaar en huidschilfers met gemiddeld 47 procent al na 3 weken.

Kattenallergie gaat gepaard met dezelfde symptomen die we ook kennen van hooikoorts: niesbuien, tranende ogen en soms zelfs moeite met ademhalen komen vaak voor. Diervoederfabrikant Purina, een dochter van Nestlé, heeft onderzoek gedaan onder 1200 kattenbezitters, en daaruit blijkt dat kattenallergie behoorlijk ingrijpend kan zijn. Mensen die eraan lijden ventileren meer, maken vaker schoon, en 21% van hen stofzuigt zelfs elke dag. En een op de drie katteneigenaren met een allergie knuffelt zijn eigen kat minder vaak.

Allergenen

Vaak denken mensen dat hun allergie wordt veroorzaakt door de kattenharen of de huidschilfers van de kat. Dat klopt niet: de oorzaak van de allergie zijn allergenen van de kat zelf, die zich op de huidschilfers en de kattenharen bevinden. Stofzuigen en ventileren lossen dat probleem niet op, maar verminderen hooguit de verspreiding van de allergenen.

Bij Purina is tien jaar onderzoek gedaan naar het aanpakken van de bron van de allergie: de allergenen zelf. Kattenharen en huidschilfers zijn niet meer dan de dragers ervan. Er zijn nu vier soorten kattenvoer ontwikkeld die kattenallergenen verminderen, onder de naam Purina Pro Plan LiveClear. Purina claimt dat vanaf de derde week van het voeren de allergenen met gemiddeld 47 procent verlaagd worden. Het is daarmee het enige product op de Europese markt dat kattenallergenen significant reduceert. Naast een zes maanden durend veiligheidsonderzoek hebben ook katteneigenaren met een gevoeligheid voor de allergenen van de kat het product bij hun kat getest, en zij komen met enthousiaste reacties.

Eiwit in speeksel

Het voornaamste kattenallergeen en dus de hoofdschuldige als het gaat om allergie is het eiwit Fel d1, dat in de speekselklieren van de kat wordt geproduceerd en dat, wanneer de kat zich wast, op de haren en in de huidschilfers terecht komt. Overigens produceren zelfs haarloze katten dit eiwit in hun speeksel. De onderzoekers die het allergieprobleem wilden aanpakken besloten zich op dit eiwit te richten. Daarbij maakten ze gebruik van een eiwit dat is gewonnen uit het eigeel van kippen die aan Fel d1 zijn blootgesteld. Dit ingrediënt bindt zich aan Fel d1 en neutraliseert veilig het actieve allergeen in de bek van de kat zodat het veel minder allergie veroorzaakt. Er is bewust voor gekozen om Fel d1 niet helemaal uit te schakelen, omdat nog niet goed in kaart is gebracht wat de functie van het eiwit Fel d1 is en waarom katten dat aanmaken in hun speeksel.

De vier varianten van Purina Pro Plan LiveClear zijn er voor katten van elke leeftijd, van kitten tot senior. De voeding is te koop bij de dierenspeciaalzaak, en online.

Meer informatie

Bezoek de website van Purina Pro Plan LiveClear