Proef met heruitgifte van ongebruikte dure kankermedicijnen wordt fors uitgebreid

juni 2023 Geneesmiddelen Willem Van Altena

Het onderzoeksproject naar het tegengaan van medicijnverspilling van het Radboudumc wordt uitgebreid naar tien extra ziekenhuizen, waaronder alle UMCs. Het project startte in 2020 in vier ziekenhuizen, onder leiding van het Radboudumc. Daaruit bleek dat heruitgifte van dure overgebleven kankermedicijnen miljoenen euro’s per jaar kan besparen. Nu krijgt het project een landelijk vervolg, maakte minister Ernst Kuipers van VWS bekend.

De uitbreiding van het project geldt voor een periode van anderhalf jaar en maakt onderdeel uit van de Transformatiedeal dure geneesmiddelen ZN en NFU. Naast de ziekenhuizen is ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) nauw betrokken.

Haalbaar en duurzaam

Het oorspronkelijke project in vier ziekenhuizen liep van 2021 tot begin 2023 onder leiding van onderzoeker duurzame farmacie Charlotte Bekker van het Radboudumc, in samenwerking met de Sint Maartenskliniek en Universiteit Utrecht. Daaruit bleek dat heruitgifte van dure kankermedicijnen haalbaar en veilig is, en dat Nederland hier jaarlijks miljoenen euro’s mee kan besparen. Daarnaast is het ook duurzamer om ongebruikte oncolytica opnieuw uit te geven.

Soms blijven kankergeneesmiddelen ongebruikt. Dat kan zijn omdat een behandeling gestaakt moet worden, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen. Maar er blijven vaak ook medicijnen over wanneer een patient overlijdt. Tot dusver werden die medicijnen altijd vernietigd, ook al gaat het vaak om geneesmiddelen die duizenden euro’s kosten. Toch is het wettelijk niet mogelijk om ongebruikte kankermedicijnen zomaar aan een andere patiënt te verstrekken.

De Europese wet genaamd Falsified Medicines Directive, die vervalsing van medicatie moet tegengaan, verbiedt heruitgifte van geneesmiddelen. Eventuele aanpassing van deze wet kost jaren. Heruitgifte van medicijnen mag voorlopig alleen in het kader van een wetenschappelijk studie, zoals de studie die nu in Radboudumc loopt. Door uitbreiding van het onderzoeksproject hoopt Nederland meer bewijs te kunnen leveren voor een lobby op EU-niveau om de wet te veranderen.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “Medicijnverspilling is ook mij een doorn in het oog. Vanuit de wet kunnen dingen soms niét, maar ik ben zeer geïnteresseerd in wat er wél mogelijk is. Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de veiligheid van de patiënt, want die blijft voor mij bovenaan staan. Dit onderzoek is belangrijk en nodig om inzicht te krijgen in de haalbaarheid, veiligheid en effecten van heruitgifte van orale oncolytica. Hiermee kunnen we vervolgens het gesprek over belemmerende wetgeving voor heruitgifte in Europa aangaan.”

Ziekenhuisapotheker en voorzitter van de NVZA, Claartje Samson: “Uiteindelijk willen we heruitgifte van oncolytica in alle ziekenhuizen mogelijk maken. En dat is nodig, want de betaalbaarheid en beschikbaarheid van geneesmiddelen staan onder grote druk. Ook is verspilling van dure geneesmiddelen niet verenigbaar met het streven van ziekenhuisapothekers naar een duurzame inzet van geneesmiddelen.”

Bron

Persbericht Radboudumc