Nieuwe cijfers uit de Britse praktijk: vaccins beschermen ouderen goed

maart 2021 Corona Willem Van Altena

Nieuwe cijfers uit de praktijk lijken te bevestigen dat de coronavaccins ouderen goed beschermen. Gisteren (maandag 1 maart) bracht de Britse regering cijfers naar buiten die lieten zien dat zelfs al na 1 vaccinatie met het vaccin van Pfizer of van AstraZeneca het aantal ziekenhuisopnames bij mensen van 80 jaar en ouder met 80% was afgenomen.

De data is verzameld door Public Health England (PHE) en wordt nu door wetenschappers gecheckt op betrouwbaarheid en juistheid. In het Verenigd Koninkrijk wordt al vanaf december gevaccineerd, eerst alleen met het Pfizervaccin en sinds januari ook met het AstraZenecavaccin. Daar is nu ook het Modernavaccin bij gekomen. Momenteel zijn er ruim 7,5 miljoen mensen van 70 jaar en ouder minstens eenmaal gevaccineerd.

Bij het Pfizervaccin lag de beschermingsgraad tegen COVID-19 na 1 injectie tussen de 57 en 61% (gemeten 4 weken na de eerste injectie). Bij het vaccin van AstraZeneca lagen de waarden tussen 60 en 73%. De onderzoekers constateerden dat bij de mensen van 70 en ouder het aantal COVID-infecties vanaf 3 weken na de eerste vaccinatie sterk afnam. Bij mensen van 80 en ouder werd zo’n 4 weken na de eerste vaccinatie een effectiviteit van 70% geconstateerd, die steeg tot 89% 2 weken na de tweede prik.

Sterfte 85% lager

Bij het Pfizervaccin, dat al een maand langer beschikbaar is en waarvan meer data bekend is, kon ook onderzocht worden in hoeverre het sterfte kan voorkomen. Het bleek dat de sterfte wegens COVID-19 al na 1 injectie 85% lager lag. Daarnaast werd onder mensen die 1 vaccindosis hadden ontvangen 43% minder ziekenhuisopnames wegens een besmetting gezien. Vroege resultaten van het AstraZenecavaccin laten een soortgelijk effect zien, met 37% minder ziekenhuisopnames na vaccinatie.

SIREN

Een andere studie die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond, is de SIREN-studie, waarbij wordt gekeken naar het effect van vaccinatie bij gezondheidsprofessionals. Het blijkt dat na de eerste vaccinatie het risico op een COVID-infectie 72% lager is. Niettemin blijft het officiële Britse standpunt dat een tweede vaccindosis cruciaal is om de gewenste immuniteit te bereiken. Een tweede vaccinatie zou de afweerreactie niet alleen versterken, maar ook langer laten duren.

Bron

Persbericht van Public Health England