Nieuwe Appstore moet kankerpatiënten op weg helpen naar meer zelfmanagement en regie

juli 2023 Zorg van de Toekomst Willem Van Altena

Kankerfonds KWF heeft op haar website een eigen Appstore geopend. Daar kunnen kankerpatiënten, ex-patiënten en hun naasten direct toegang vinden tot apps, websites en keuzehulpen die tot nu toe vaak alleen toegankelijk waren via een zorgverlener.

De Appstore is in het leven geroepen om patiënten een stukje regie in het eigen zorgverhaal te geven. Met een steeds toenemend aantal kankerpatiënten, en met toenemende druk op zorgmedewerkers als gevolg, is dat geen overbodige luxe. Er leven inmiddels 850.000 mensen met of na kanker in Nederland. Naar verwachting is dit aantal in 2032 gestegen naar 1,4 miljoen. Op dit moment werkt één op de zeven mensen in de zorg. In 2040 zou dat één op de drie moeten zijn om te voldoen aan de toenemende zorgvraag (Bron: WRR). Zelfmanagement stelt patiënten in staat meer eigen regie te nemen over de kwaliteit van hun leven met en na kanker en daarbij hun beroep op de zorg te verkleinen.

Zelfzorg centraal

Momenteel zijn er 21 apps, websites en keuzehulpen in de KWF Appstore te vinden die allemaal zelfzorg bij kanker centraal stellen. Het gaat louter om toepassingen die bewezen nuttig zijn. Zo is van een van de apps in de Appstore, de Kanker Nazorg Wijzer, al aangetoond dat gebruikers na zes maanden emotioneel en sociaal beter functioneren en minder last hebben van depressie en vermoeidheid.

In de Appstore staan apps in die emotionele ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij somberheid, spanning of angst voor terugkeer van kanker. Maar ook apps die hulp bieden bij het kiezen van de meest passende zorg. Daarnaast staan er apps in die helpen om na een behandeling weer fit te worden, mentaal en fysiek. Het aanbod in de Appstore zal de komende maanden naar verwachting snel uitbreiden naar zo’n 60 apps. De apps zijn in samenwerking met Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en GGD zorgvuldig getest en beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, onderbouwing en privacy. De meeste apps zijn niet gratis

Gezamenlijk initiatief

Met dit initiatief beogen KWF, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Stichting kanker.nl de groeiende groep patiënten nog beter te ondersteunen bij de gevolgen van leven met en na kanker. (Ex-)patiënten of naasten ontvangen daarom nu na aanmelding op kanker.nl eenmalig 100 euro tegoed van KWF om te besteden in de Appstore.

Meer informatie

Bezoek de Appstore op www.kanker.nl