Nederlands Kanker Instituut adviseert kankerpatiënten zich wel te laten vaccineren

januari 2021 Corona Willem Van Altena

De coronavaccinaties zijn sinds een week in volle gang. Momenteel nog alleen met het Pfizervaccin maar binnenkort wordt ook het Modernavaccin toegediend. En de goedkeuring van het AstraZenecavaccin (Oxfordvaccin) wordt binnen enkele weken verwacht. De Gezondheidsraad adviseert om eerst zorgmedewerkers en huisartsen te vaccineren, en daarna ouderen en kwetsbare groepen. Mensen met kanker vallen in die laatste groep, en onder hen leven er vele vragen rondom de vaccinaties. Het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut heeft een aantal van die vragen verzameld. Het advies: ook kankerpatiënten kunnen zich het beste wel laten vaccineren.

Bij de grote klinische studies die wereldwijd hebben plaatsgevonden of nog in volle gang zijn worden tienduizenden vrijwilligers met het vaccin ingeënt, maar bij die vrijwilligers zitten haast geen patiënten met kanker. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of patiënten die behandeld worden tegen kanker evengoed beschermd zijn tegen het coronavirus als mensen zonder kanker. Er zijn vooralsnog echter geen redenen om aan te nemen dat kankerpatiënten door de vaccinatie een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Wetenschappers houden gedurende dit jaar de situatie wel nauwlettend in het oog.

Mensen die immuuntherapie, chemotherapie of bestralingen ondergaan wordt daarom door het NKI geadviseerd om zich te laten vaccineren wanneer ze daartoe opgeroepen worden.

Meer informatie

Bezoek de website van Antoni van Leeuwenhoek.