Maag Lever Darm Stichting roept op: “Kijk wat vaker achterom als je naar het toilet gaat”

april 2023 Actueel Willem Van Altena

Op woensdag 12 april is het Nationale Poepdag. Een dag die in het leven is geroepen door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken. Er heerst nog veel schaamte rondom de stoelgang, maar we spoelen dagelijks een schat aan informatie weg. Daarom roept MLDS iedereen op: kijk wat vaker achterom en check je poep! Weten hoe? Doe de test op www.mlds.nl/poeptest

Onze ontlasting geeft een indicatie hoe het met onze gezondheid gaat. Maar de meeste mensen besteden weinig aandacht aan hun ontlasting en praten er nog minder over. Schaamte zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel mensen te laat naar de huisarts gaan bij klachten. Ze praten liever niet over problemen rondom de ontlasting of pijn bij het poepen. Terwijl die informatie juist veel zegt over je gezondheid en veel vervelende klachten kan voorkomen.

“Laatst had ik in de spreekkamer een jonge vrouw die op haar werk liever niet naar de wc ging om te poepen. Ze stelde het uit, waardoor ze buikkrampen en een opgeblazen buik kreeg. Maar door het uitstellen raakte haar spijsvertering ontregeld en kreeg ze verstopping. En dat alleen door schaamte over iets wat we allemaal doen,” zegt huisarts Tamara de Weijer.  “Ik zie dit soort klachten steeds vaker en wil graag samen met MLDS het taboe doorbreken zodat we makkelijker gaan praten over onze ontlasting en de klachten die daar soms bij komen kijken.”

Bacteriën

In onderzoeken die de MLDS financiert speelt ontlasting vaak een sleutelrol. Want ontlasting vertelt je veel over de gezondheid. De poep van ieder individu is door de mix aan bacteriën uit de darmen –microbioom of darmflora – net zo uniek en herkenbaar als een vingerafdruk. Poep bestaat uit darmbacteriën en water, vermengd met restjes voedsel die het lichaam niet heeft gebruikt. Gezonde poep kan zelfs gebruikt worden in een poeptransplantatie. Nuttige bacteriën uit de donorpoep zorgen ervoor dat het microbioom van een patiënt met bijvoorbeeld colitis ulcerosa zich herstelt en dat klachten verdwijnen of verminderen.

5 tips voor een gezonde ontlasting

Ook zelf kun je van alles doen voor een gezonde ontlasting. Met deze handige tips kan iedereen zelf grip houden op gezonde darmen en een prettig wc-bezoek.

  1. Check je eigen poep met de checkjepoep-test zodat je weet waar je op moet letten.
  2. Wacht niet te lang met naar de wc gaan. Zo voorkom je verstopping en darmklachten.
  3. Zorg voor een gezonde zithouding op de wc, dat is belangrijk voor een goede stoelgang. Een gehurkte houding is het beste, dus liever met een iets lagere wc (of een krukje onder je voeten).
  4. Kies voor vezelrijk eten en drink voldoende water, dat helpt om goed te kunnen poepen.
  5. Zorg voor voldoende beweging en ontspanning. Dat houdt je darmen fit en in beweging.

Het belangrijkste advies blijft echter: praat over je ontlasting als je merkt dat er iets niet goed gaat of veranderd is. Ga naar de huisarts en vertel wat er is. En ga als dat kan altijd naar de wc als je moet, waar je ook bent. Poepen is een normale functie van je lichaam die hoort bij gezond leven.

Meer informatie

Bezoek de website van de Maag Lever Darm Stichting.