Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Typeren van bloeddonoren op DNA als alternatief voor serologische methoden

Typeren van bloeddonoren op DNA als alternatief voor serologische methoden

Door:
dr. B. Veldhuisen
dr. B. Veldhuisen

onderzoeker, afdeling Immunohematologie Experimenteel en Immunohematologie
Diagnostiek, Sanquin.

Meer informatie en artikelen van deze auteur
P.C. Ligthart
P.C. Ligthart

vakspecialist IHD, afdeling Immunohematologie Experimenteel en Immunohematologie Diagnostiek, Sanquin.

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. C.E. van der Schoot
prof. dr. C.E. van der Schoot

hoofd afdeling, afdeling Immunohematologie Experimenteel en Immunohematologie Diagnostiek, Sanquin.

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Voor patiënten die een bloedtransfusie nodig hebben is het van belang om getypeerde donoren beschikbaar te hebben. Standaard wordt een beperkt aantal bloedgroepantigenen serologisch bepaald. Een gedeelte van het donorbestand wordt verder getypeerd om ook patiënten met een uitgebreider transfusieadvies van bloed te kunnen voorzien. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat typering van bloedgroepen op DNA een geschikt en goedkoop alternatief is geworden voor de huidige serologische methoden. Met een genotyperingsarray kunnen in een enkele test de meeste bloedgroepantigenen bij donoren betrouwbaar worden bepaald. Naast de rodebloedcelantigenen komt tegelijkertijd ook informatie beschikbaar over zeldzamere antigenen of antigeencombinaties en de HPA-, HNA- en HLA-typeringen. Een uitgebreid getypeerd donorbestand maakt het in de toekomst mogelijk om preventief te matchen. Theoretisch is het mogelijk >95% van de door transfusie geïnduceerde immunisaties te voorkomen. Dit artikel geeft een overzicht van het belang om genotypering voor donoren in te voeren.
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.