Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Protonentherapie voor mediastinale lymfomen

Protonentherapie voor mediastinale lymfomen

Door:
dr. K.C.J. van Doorn-Wink
dr. K.C.J. van Doorn-Wink

radiotherapeut-oncoloog, afdeling Radiotherapie, Leids Universitair Medisch Centrum/Reinier de Graaf Gasthuis/Holland Proton Therapy Centre (HollandPTC)

Meer informatie en artikelen van deze auteur
B.D.P. Ta, MSc
B.D.P. Ta, MSc

radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Meer informatie en artikelen van deze auteur
drs. W.J. Plattel
drs. W.J. Plattel

Internist-hematoloog, afdeling Hematologie, UMC Groningen

Meer informatie en artikelen van deze auteur
drs. A.G.H. Niezink
drs. A.G.H. Niezink

radiotherapeut-oncoloog, afdeling Radiotherapie, UMCG/UMCG Protonentherapiecentrum (GPTC)

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Sinds kort is het in Nederland mogelijk om patiënten met een mediastinaal (non-)hodgkinlymfoom te bestralen met protonen. De gunstige fysische eigenschappen van protonen ten opzichte van de standaard fotonentherapie maken het mogelijk om omliggende gezonde weefsels beter te sparen, waardoor de kans op radiatieschade en -toxiciteit lager wordt. Op de lange termijn betreft dit met name cardiale toxiciteit zoals een coronaire hartziekte, hartfalen of kleplijden en secundaire tumorinductie. Patiënten kunnen vanuit iedere radiotherapie-instelling in Nederland worden verwezen voor bestraling met protonen in één van drie Nederlandse protonentherapiecentra. Selectie voor protonentherapie vindt plaats op basis van een planvergelijking tussen protonen en fotonen, waarbij de berekende dosisreductie in risico-organen zodanig moet zijn dat er een klinisch relevante afname van langetermijncomplicaties kan worden verwacht. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2021;18:252-8)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.