Home » Tijdschriftartikelen » Richtlijnen » Immuungemedieerde trombocytopenie (herziening van de ITP-richtlijn)

Immuungemedieerde trombocytopenie (herziening van de ITP-richtlijn)

Door:
dr. M.R. Schipperus
dr. M.R. Schipperus

hematoloog, afdeling Hematologie, HagaZiekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. R. Fijnheer
dr. R. Fijnheer

internist-hematoloog, afdeling Interne Geneeskunde, Meander Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. H.R. Koene
dr. H.R. Koene

internist-hematoloog, afdeling Interne Geneeskunde, Sint Antonius Ziekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. P.A.W. te Boekhorst
dr. P.A.W. te Boekhorst

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Centrumlocatie, Erasmus MC, Kanker Instituut

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. J.J. Zwaginga
prof. dr. J.J. Zwaginga

unitdirecteur Diagnostiek, afdeling Immunohematologie en Bloed Transfusie, Leids Universitair Medisch Centrum

internist-hematoloog, Centrum voor Klinisch Transfusie-onderzoek, Sanquin Research, en Landsteiner Laboratorium, Amsterdam UMC, locatie AMC, Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

De werkgroep Niet-oncologische hematologie van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH) heeft de Nederlandse richtlijn voor de diagnose en behandeling van immuungemedieerde trombocytopenie (ITP) bij volwassenen recentelijk herzien. Deze richtlijn is wegens het schaarse aantal gerandomiseerde studies grotendeels gebaseerd op internationale richtlijnen en expertopinie. Derhalve is afgezien van het vermelden van de mate van wetenschappelijk bewijs dat aan de adviezen zou kunnen worden verbonden. Splenectomie blijft ook in de gereviseerde richtlijn de tweedelijnsbehandeling van keuze, aangezien dit de enige mogelijkheid is op langdurige curatie, zonder verdere interventies. De introductie van nieuwe therapeutische modaliteiten, zoals anti-CD20 (rituximab) en de trombopoëtinereceptoragonisten (romiplostim en eltrombopag), hebben de behandelingsmogelijkheden voor chronische ITP uitgebreid. Romiplostim en eltrombopag zijn geregistreerd voor het gebruik bij patiënten met een recidief ITP na splenectomie en bij patiënten met een contra-indicatie voor splenectomie. Rituximab is het enige geneesmiddel waarvan ‘off-label’-gebruik in de richtlijn wordt genoemd als mogelijke tweedelijnsbehandeling. Gegevens uit nieuwe klinische studies, maar ook uit het ITP-register van de NVvH, zullen in de toekomst meer duidelijkheid moeten geven over de plaats van deze middelen bij de behandeling van ITP. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2013;10:122–31)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.