Home » Tijdschriftartikelen » Hoe behandel ik... » Hoe behandel ik heparine-geïnduceerde trombocytopenie?

Hoe behandel ik heparine-geïnduceerde trombocytopenie?

Door:
dr. S.E.M. Schols
dr. S.E.M. Schols

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Radboudumc

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. H.J.C. Eikenboom
prof. dr. H.J.C. Eikenboom

internist-hematoloog/vasculair geneeskundige, afdeling Interne Geneeskunde, divisie Trombose en Hemostase, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT) is een zeer ernstige protrombotische aandoening die ontstaat tijdens het gebruik van heparine. Trombose ontstaat als gevolg van bloedplaatjesactivatie na vorming van immuuncomplexen bestaande uit plaatjes factor 4 (PF-4)/heparine en IgG-antilichamen. Om zowel onderals overbehandeling zo veel mogelijk te voorkomen is een juiste diagnose onontbeerlijk. Hierbij wordt geadviseerd om een klinisch scoringssysteem te combineren met laboratoriumtesten (een immunologische en een functionele test). De behandeling van HIT bestaat uit het direct stoppen van heparine en het starten van alternatieve antistolling. Zelfs na het stoppen van heparine blijft het gevaar voor trombose nog vier tot zes weken aanhouden. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2017;14:198–206)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.