Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Het gebruik van venacavainferiorfilters

Het gebruik van venacavainferiorfilters

Door:
drs. P. van Balen
drs. P. van Balen

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. A.R. van Erkel
dr. A.R. van Erkel

interventieradioloog, afdeling Radiologie, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. H.J.C. Eikenboom
prof. dr. H.J.C. Eikenboom

internist-hematoloog/vasculair geneeskundige, afdeling Interne Geneeskunde, divisie Trombose en Hemostase, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Venacava-inferior (VCI)-filters worden gebruikt om het optreden van een longembolie te voorkomen. De ontwikkeling van de verwijderbare (‘retrievable’) filters maakt het mogelijk om een VCI-filter voor een korte tijd te plaatsen. Naar de effectiviteit en veiligheid van VCI-filters is weinig prospectief gecontroleerd onderzoek gedaan. De belangrijkste indicatie voor het (tijdelijk) plaatsen van een VCI-filter is de aanwezigheid van een veneuze trombo-embolie en het bestaan van een sterke contra-indicatie voor het gebruik van anticoagulantia. Het gebruik van een VCI-filter bij patiënten die wel anticoagulantia gebruiken, heeft geen aantoonbare meerwaarde, tenzij sprake is van progressie van de veneuze tromboembolie onder adequate instelling met anticoagulantia. Op dit moment is er geen plaats voor het gebruik van een VCI-filter als primaire profylaxe bij patiënten met een hoog risico op veneuze tromboembolie en een hoog bloedingsrisico. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2012;9:147–53)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.