Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Grijze bloedplaatjes en α-granuleafwijkingen bij familiaire trombocytopenie

Grijze bloedplaatjes en α-granuleafwijkingen bij familiaire trombocytopenie

Door:
dr. A.E. Marneth
dr. A.E. Marneth

moleculair bioloog, Radboudumc

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. W.L. van Heerde
dr. W.L. van Heerde

stollingsfysioloog, afdeling Laboratoriumgeneeskunde, Laboratorium voor Hematologie, Radboudumc; Hemofiliebehandelcentrum Nijmegen-Eindhoven-Maastricht, Nijmegen

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. B. van der Reijden
dr. B. van der Reijden

internist-hematoloog, Maastricht UMC+

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Bloedplaatjes worden geactiveerd op plaatsen waar de vaatwand is beschadigd. Na deze activering scheiden plaatjes eiwitten uit waarmee de vorming van een bloedplaatjesprop wordt bevorderd. De organellen waar het merendeel van deze eiwitten in opgeslagen liggen, zijn de zogenoemde α-granules. Patiënten met defecte of onvoldoende α-granules in hun bloedplaatjes kunnen (spontane) bloedingen hebben. Normaal gesproken kleuren bloedplaatjes paars aan op een bloeduitstrijk door de aanwezigheid van α-granules. Bloedplaatjes met een sterke reductie van α-granules zijn echter grijs op een bloeduitstrijk. In dit overzichtsartikel worden genen besproken die zijn gemuteerd bij patiënten met erfelijke bloedingsneigingen en met morfologisch afwijkende of een tekort aan α-granules. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2015;12:120–31)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.