Home » Tijdschriftartikelen » Overzichtsartikelen » Je gaat het pas zien als je het door hebt: als ITP meer is dan alleen trombocytopenie

Je gaat het pas zien als je het door hebt: als ITP meer is dan alleen trombocytopenie

Door:
drs. E.C. de Weerd
drs. E.C. de Weerd

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Tergooi Ziekenhuis

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. S.E.M. Schols
dr. S.E.M. Schols

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Radboudumc

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. F.L. van de Veerdonk
dr. F.L. van de Veerdonk

internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Radboudumc

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

In dit artikel beschrijven we een casus van een jonge vrouw met trombocytopenie en een onbegrepen autoinflammatoir beeld bij wie de diagnose immuuntrombocytopenie (ITP) drie jaar voorafging aan de diagnose van een primaire immuundeficiëntie op basis van ‘cytotoxic T lymphocyte-associated antigen-4’ (CTLA-4)-deficiëntie. We beschrijven het klinische beeld van CTLA-4-deficiëntie, de hematologische uitingen hiervan (auto-immuuncytopenieën, hypogammaglobulinemie, benigne lymfoproliferatie, maligne lymfomen) en de mogelijke behandelingen. Ten slotte benoemen we het belang van het bepalen van gammaglobulines bij volwassen patiënten met ITP om deze en andere primaire immuundeficiënties, waarbij vaak hypogammaglobulinemie voorkomt, in de toekomst eerder te kunnen herkennen. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2019;16:7–13)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.