Home » Tijdschriftartikelen » Casuïstiek » Acuut tumorlysissyndroom geïnduceerd door dexamethason bij een patiënt met chronische lymfatische leukemie

Acuut tumorlysissyndroom geïnduceerd door dexamethason bij een patiënt met chronische lymfatische leukemie

Door:
drs. B. Tomlow
drs. B. Tomlow

aios longziekten, Medisch Centrum Alkmaar

Meer informatie en artikelen van deze auteur
R.A.M. Tavenier
R.A.M. Tavenier

oudste coassistent Interne Geneeskunde, Medisch Centrum Alkmaar

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. H.P.J. Visser
dr. H.P.J. Visser

internist-hematoloog, afdeling Interne Geneeskunde, MC Alkmaar

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Het acute tumorlysissyndroom (TLS) is beschreven bij verschillende hematologische maligniteiten. Het komt met name voor bij maligniteiten met een hoge potentie voor acute celdood. Hiertoe behoren agressieve (nonhodgkin) lymfomen en acute leukemie. TLS kan worden geïnduceerd door het starten van cytotoxische therapie of de toediening van hoge dosis corticosteroïden. We rapporteren een casus van een 42-jarige man met chronische lymfatische leukemie (CLL) die zich presenteerde met een auto-immuuntrombocytopenie en anemie. Na het starten van hoge dosis corticosteroïden ontstond een acuut tumorlysissyndroom. Dit is slechts zelden beschreven bij patiënten met CLL, met name niet als gevolg van behandeling met alleen corticosteroïden. Artsen moeten zich ervan bewust zijn dat deze behandeling een potentieel levensbedreigende complicatie kan veroorzaken. (NED TIJDSCHR HEMATOL 2014;11:73-8)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.