Janssen Biologics bouwt productiefaciliteit voor onderdeel CAR-T celtherapie in Sassenheim

februari 2024 Zorginnovatie Willem Van Altena

Een van de nieuwste, meest veelbelovende behandelingen voor hematologische kankers is chimeric antigen receptor (CAR)-T celtherapie. Deze therapieën maken gebruik van het eigen immuunsysteem van het lichaam om kanker te bestrijden. De CAR-T cellen worden geproduceerd uit T-cellen van de patiënt, die genetisch worden veranderd met behulp van lentivirale vectoren. Janssen Biologics bouwt nu een productiesite –EMEA virale vectorfaciliteit geheten- voor lentivirale vector in Sassenheim. De grootschalige faciliteit zal grondstoffen leveren aan het CAR-T Abecma EMEA productiecentrum in Gent, België. Het betreft een nieuwe fabriek in een reeds bestaand gebouw dat zal worden omgebouwd tot een modern productiecentrum.

Lentivirussen

Lentivirussen spelen een cruciale rol in de context van CAR T-celtherapie (Chimeric Antigen Receptor T-cell therapy). CAR T-celtherapie is een vorm van immunotherapie waarbij de patiëntenspecifieke T-cellen genetisch worden aangepast om kankercellen te herkennen en aan te vallen. Lentivirussen worden gebruikt als vectoren om genetisch materiaal te transporteren en af te leveren in de T-cellen van de patiënt. In het geval van CAR T-celtherapie wordt het genetisch materiaal dat codeert voor de chimerische antigeenreceptor (CAR) in de lentivirale vector geplaatst.

Lentivirussen hebben de eigenschap om het genetisch materiaal dat ze dragen in het DNA van de gastheercel te integreren. In het geval van CAR T-celtherapie betekent dit dat het gen voor de CAR permanent wordt opgenomen in het genoom van de T-cel. Dit zorgt ervoor dat de aangepaste T-cel de instructies voor het produceren van de CAR blijft behouden en doorgeeft aan zijn nakomelingen tijdens celdeling.

Eenmaal geïntegreerd in het genoom van de T-cel, begint het lentivirale gen de productie van de CAR. De CAR is een synthetisch gecreëerde receptor die is ontworpen om te binden aan specifieke eiwitten op het oppervlak van kankercellen.

Gericht aanvallen

De gemodificeerde T-cellen met de CAR kunnen nu gericht kankercellen identificeren en aanvallen. Wanneer de CAR op de T-cel het doelantigeen op het oppervlak van een kankercel herkent, activeert dit de T-cel om de kankercel te vernietigen. Door het gebruik van lentivirussen als dragers voor genetisch materiaal wordt CAR T-celtherapie mogelijk gemaakt, waarbij de genetisch gemodificeerde T-cellen effectief en blijvend in staat zijn om kankercellen te herkennen en te elimineren.

Bron

Website Janssen