IC-patiënten Rijnstate ziekenhuis kunnen voortaan op dakterras behandeld worden

juni 2023 Kliniek in Praktijk Willem Van Altena

Als eerste en enige ziekenhuis in Nederland heeft het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem een intensive care dakterras in gebruik genomen. Daar kunnen patiënten, ondersteund door alle noodzakelijke voorzieningen, genieten van de zon en de frisse buitenlucht.

Het IC-dakterras kon mede worden gerealiseerd dankzijn het Rijnstate Vriendenfonds. De officiële opening werd verricht door John Berends, commissaris van de Koning, Provincie Gelderland.

Na een welkomstwoord door Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate, legde Michiel Blans, internist-intensivist in Rijnstate, uit waarom een IC dakterras voor IC patiënten zo belangrijk is. Zijn verhaal werd gesteund door een pleidooi van Maarten van Schijndel, psychiater in Rijnstate, die inging op de psychologische impact van een IC opname.

De opening kreeg een bijzonder accent vanwege een muzikaal optreden door een voormalig IC patiënt en zijn band. Genodigden mochten tot slot een kijkje nemen op het dakterras.

Reinzicht

Het Rijnstate IC dakterras kreeg de naam ‘Reinzicht’ en is vernoemd naar Rein Verspiek. Rein was IC verpleegkundige in Rijnstate en heeft zich jarenlang, samen met Michiel Blans, ingezet voor de nieuwbouw van de Intensive Care en de realisatie van het IC dakterras. Hij overleed op 7 december 2022.