Groter risico op listeriabesmetting bij multiple myeloom-behandeling

december 2019 Geneesmiddelen Marjolein Haakman-Groot

In 2018 ontstond een uitbraak van Listeria monocytogenes in een commercieel restaurant binnen het Princess Margaret kankercentrum in Toronto, Canada. Onderzoekers bekeken de patiënten die ziek werden. Ze kwamen tot de conclusie dat multiple myeloom patiënten die behandeld worden met het medicijn daratumumab een sterk vergrote kans hadden op het ontwikkelen van een Listeria-infectie. Er zijn 7 patiënten onderzocht die de Listeria-infectie opliepen. Al deze patiënten hadden kanker en vier hiervan multiple myeloom. Deze vier zieke patiënten ontvingen allemaal een behandeling met daratumumab.

Medicijn als risicofactor

De onderzoekers vonden dat patiënten met multiple myeloom een 75 keer zo grote kans hadden op het ontwikkelen van een Listeria-infectie vergeleken met andere kankerpatiënten. Werden ze behandeld met daratumumab, dan werd deze kans zelfs 340 keer zo groot dan wanneer ze een behandeling zonder daratumumab ontvingen.

Dit sluit aan bij ander onderzoek waar muizen werden bekeken die een antigeen misten dat normaal wordt beïnvloed door het medicijn daratumumab. Dit antigeen lijkt belangrijk voor de lichaamsafweer tegen de listeria-bacterie.

Aanbevelingen

De onderzoekers geven als aanbeveling dat patiënten met multiple myeloom voedselsoorten moeten vermijden die Listeria kunnen bevatten, zoals ongepasteuriseerde zuivelproducten, niet goed doorbakken vlees of ongewassen groente. Ook zouden deze patiënten kunnen worden behandeld met profylactische antibiotica.

Bron
1. Khan S, Vaisman A, Hota SS et al. (2019). Listeria Susceptibility in Patients With Multiple Myeloma Receiving Daratumumab-Based Therapy. JAMA oncology.