DRAAGBARE SENSOR MONITORT ELKE 2 MINUTEN TEMPERATUUR BIJ KINDEREN MET HEMATOLOGISCHE KANKER

september 2022 Zorginnovatie Willem Van Altena

Onderzoekers aan de universiteit van Michigan in Ann Arbor (Verenigde Staten) hebben onderzocht of er behandelvoordelen te behalen zijn bij een draagbare temperatuursensor bij het monitoren van de lichaamstemperatuur van kinderen met hematologische kankers. De studie is recentelijk verschenen in vaktijdschrift Pediatric Blood & Cancer.

Bij kinderen die lijden aan een hemato-oncologische aandoening is het van vitaal belang om de temperatuur continu in de gaten te houden. Het gaat om patiënten met een verzwakt immuunsysteem, en elke verhoging van de lichaamstemperatuur kan een indicatie zijn dat er een ontstekingsreactie gaande is die zo snel mogelijk behandeld moet worden.

Sticker

Een team onderzoekers van Michigan State University onder leiding van kinderarts prof. Sung Won Choi en prof. Muneesh Tewari, professor van interne heelkunde en biomedische techniek hebben het draagbare apparaatje tempTraq geëvalueerd. Dat is een klein apparaatje dat door middel van een sticker op de huid van een patiënt wordt geplakt, en daar dan gedurende een week om de twee minuten de temperatuur meet. Die metingen worden automatisch doorgestuurd naar de behandelaren.

Vroege detectie

De onderzoekers pasten de tempTraq toe bij drie kinderen die thuis verpleegd werden. In twee gevallen was het apparaatje in staat om subtiele temperatuursveranderingen waar te nemen die niet door een reguliere koortsthermometer opgepikt werden. Dankzij deze vroege detectie van verhoging konden de kinderen met spoed naar de spoedeisende hulp, alwaar bleek dat er sprake was van een beginnende infectie in het bloed, die bijtijds met antibiotica behandeld kon worden.

In het derde geval ging het om een zuigeling, waarbij de zelfklevende sensor het een stuk eenvoudiger, en voor het kind minder vervelend maakte om de temperatuur nauwlettend in de gaten te houden.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat een draagbare temperatuursensor een nuttig en nauwkeurig hulpmiddel kan zijn bij het monitoren van de temperatuur bij een groep kwetsbare jonge patienten, en kan helpen om ernstige infecties te voorkomen.

Referentie

Nessle CN, Flora C, Sandford E, et al. High-frequency temperature monitoring at home using a wearable device: A case series of early fever detection and antibiotic administration for febrile neutropenia with bacteremia. Pediatr Blood Cancer. 2022 Sep;69(9):e29835.