Daprodustat mogelijk alternatief voor Epo bij behandeling anemie bij nierziekte

december 2021 Geneesmiddelen Willem Van Altena

Het geneesmiddel daprodustat (op de Europese markt gebracht door GlaxoSmithKline onder de merknaam Duvroq®) laat veelbelovende resultaten zien bij de behandeling van anemie bij patiënten met nierziekte. Daarbij blijft het bijwerkingenprofiel vergelijkbaar met dat van de huidige standaardbehandeling Epo.

ASCEND-studies

In twee klinische studies, ASCEND-ND en ASCEND-D waarbij daprodustat werd vergeleken met Epo in de behandeling van nierpatiënten die respectievelijk niet of wel gedialyseerd werden slaagde daprodustat erin om hemoglobinewaarden op peil te houden of zelfs te verbeteren.

Anemie –bloedarmoede- is een medische conditie waarbij er te weinig rode bloedlichaampjes in het bloed gemeten worden, of wanneer er een tekort is aan hemoglobine. Het is een veel voorkomend bijverschijnsel van nierziekte. Naarmate de nierfunctie afneemt, neemt de anemie juist toe.

Epo

Als standaardbehandeling in latere stadia van de nierziekte, met name wanneer patiënten afhankelijk worden van regelmatige nierdialyse, worden patiënten behandeld met injecties van een gesynthetiseerde versie van het hormoon erythropoïetine, afgekort tot Epo. Dat middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Maar een zorgwekkende bijwerking van Epo is een verhoogde kans op hartfalen en beroertes.

HIF-PH remmers

Om die reden wordt er al enige tijd gezocht naar alternatieve behandelingen, en een daarvan is een klasse geneesmiddelen die bekend staat als HIF-PH remmers. GlaxoSmithKline is niet de enige farmaceut die zich op dat terrein begeeft. Ook AstraZeneca is, in samenwerking met Fibrogen, bezig met een eigen geneesmiddel, roxadustat. Dat middel slaagde er vooralsnog echter niet in om door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA goedgekeurd te worden.

Referenties

ASCEND-D studie: Singh AK, Carroll K, Perkovic V, et al. Daprodustat for the Treatment of Anemia in Patients Undergoing Dialysis. N Engl J Med. 2021 Nov 5. doi: 10.1056/NEJMoa2113379.

ASCEND-ND studie: Singh AK, Carroll K, Perkovic V, et al. Daprodustat for the Treatment of Anemia in Patients Not Undergoing Dialysis. N Engl J Med. 2021 Nov. 5. doi: 10.1056/NEJMoa2113380