Bloedbank Sanquin wil breder publiek warm maken voor bloeddonatie met Minecraft-game

november 2023 Zorg van de Toekomst Willem Van Altena

Operation Aorta, de nieuwste educatieve game van de bloedbank Sanquin, biedt een boeiende inkijk in de complexe wereld van de bloedsomloop. Deze innovatieve Minecraft-game neemt spelers mee op een spannend avontuur waar ze ontdekken waarom het hart zo cruciaal is, hoe het lichaam indringers bestrijdt en wonden geneest, en hoe spieren de benodigde voedingsstoffen ontvangen om te groeien. Bloed, de levensader van ons lichaam, speelt hierbij een centrale rol.

De game is ontwikkeld met als doel een breed publiek, van jong tot oud, bewust te maken van de vitale functies van bloed en het belang van bloeddonatie om anderen te helpen. Door de game kunnen spelers niet alleen leren over de intrigerende processen van de bloedsomloop, zoals het transport van zuurstof en voedingsstoffen en de bestrijding van indringers, maar ook zelf ervaren hoe het voelt om een donatie te doen en anderen te helpen.

Operation Aorta is gratis beschikbaar voor download op de website van Sanquin en is bovendien te vinden in de Minecraft Marketplace en op Minecraft Education. Gamers die alle uitdagende opdrachten voltooien, worden beloond met een speciale skin die ze kunnen gebruiken in hun verdere Minecraft-avonturen.

Daphne Thijssen, directeur van Sanquin, benadrukt het belang van deze educatieve game: “Wij vinden het essentieel om mensen bewust te maken van het belang van bloed en een veilige bloedvoorziening. Deze game biedt niet alleen educatie maar is ook ontzettend leuk! De speciale skin voegt een extra dimensie toe aan de game, waardoor spelers worden uitgedaagd om hun vaardigheden te testen.”

Operation Aorta zal ook worden opgenomen in het aanbod van Minecraft Education, een gameplatform voor scholen dat creatief en inclusief leren bevordert door verschillende onderwerpen via spel te benaderen. Hoewel veel jongeren nog geen bloeddonor kunnen worden, leren ze door het spelen van deze game wel veel over de werking van bloed en begrijpen ze het belang van bloeddonatie.

De game, beschikbaar in zowel het Nederlands als het Engels, zal wereldwijd worden verspreid via het populaire Minecraft-platform, dat maandelijks meer dan 175 miljoen spelers trekt. Bloedbanken over de hele wereld kunnen deze innovatieve game gebruiken om jongeren vertrouwd te maken met de kracht van bloed. Sanquin is bijzonder trots op deze release en ziet uit naar de positieve impact die het zal hebben op het bewustzijn rondom bloeddonatie.

Meer informatie

Voor meer informatie en om de game te downloaden, bezoek sanquin.nl/minecraft.

Er zijn zowel Nederlandse als Engelse trailers beschikbaar voor de game:
Nederlands: https://youtu.be/UDkMe4NJKX8
Engels: https://youtu.be/LbDzeCQwzF4