Bloedbank Sanquin start eigen fonds om vernieuwend bloedonderzoek te financieren

december 2021 Actueel Willem Van Altena

Sanquin start eigen onderzoeksfonds

Bloedbank Sanquin start met een nieuwe manier om wetenschappelijk onderzoek te financieren: Blood for Life / Sanquin Research Fund. Daarbij wordt vernieuwend onderzoek gekoppeld aan organisaties die zelf actief zijn voor een gezonde samenleving, of die hun maatschappelijke betrokkenheid willen onderstrepen. Bij die onderzoeken kan het gaan om vroegtijdige opsporing van aandoeningen via big data, stamceltherapie, eigen bloedcellen inzetten voor behandeling van kanker, of veilig bloed kweken in een bioreactor.

Daphne Thijssen-Timmer, initiatiefnemer van het fonds en lid van het Executive Committee van Sanquin, legt het initiatief uit: “Internationaal gezien is Sanquin een gerenommeerd wetenschappelijk instituut. We hebben toponderzoekers in huis, en er wordt geweldig werk verricht. Maar we kunnen nog meer resultaten boeken als we over meer financiële middelen beschikken. Die gaan we actief werven via dit fonds.”

Grote dromen

“Onze onderzoekers hebben grote dromen: bloed kunnen maken in het laboratorium, manieren vinden om bloedziekten te genézen in plaats van alleen behandelen, met bloed kanker kunnen genezen, big data gebruiken om relevante informatie over ziekten en virussen te vinden… Het Blood For Life / Sanquin Research Fund zal onderzoekers in staat stellen om innovatief en daardoor risicovol vooronderzoek op te starten. Hiermee geven we ruimte aan ideeën die op termijn uit kunnen groeien tot iets baanbrekends.”

Speerpunten

Het Blood For Life / Sanquin Research Fund richt zich op vier veelbelovende speerpunten:

  • het inzetten van big data voor het opsporen en genezen van ziekten en pandemieën;
  • het maken van kweekbloed, waarmee transfusiereacties tot een minimum worden beperkt;
  • bloedziekten genezen door stamcellen van patiënten te repareren;
  • kankerpatiënten behandelen met lichaamseigen bloedcellen, effectief en zonder bijwerkingen.

Met de oprichting van het fonds start de zoektocht naar organisaties die impact willen maken op een gezonde samenleving, en die een maatschappelijk betrokken werkgever willen zijn. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld om een onderzoeker te adopteren, of een (deel van een) onderzoekstraject. De partnerships worden naar wens van de bedrijven op maat vormgegeven.

Kunstwerken

Ter ere van de lancering van Blood For Life zijn twee kunstwerken onthuld die de gedachtegang achter Blood for Life / Sanquin Research Fund verbeelden. Deze zijn te vinden op het hoofdkantoor van Sanquin aan de Plesmanlaan in Amsterdam. Binnen staat een verplaatsbare 3D-illustratie van streetart-artist Rianne te Kaat. En een enorme streetart muurschildering van kunstenaarsduo Sogoshow siert de buitenzijde van het hoofdkantoor.

Meer informatie

Bezoek de website www.bloodforlife.nl