Transplantatie-geassocieerde trombotische microangiopathie (TA-TMA) is een complicatie die optreedt bij patiënten na een allogene hematopoëtische stamceltransplantatie (HCT) en gepaard gaat met een hoge mortaliteit en morbiditeit.1–3 TA-TMA wordt gedefinieerd als een syndroom bestaande uit microangiopathische he… Lees verder »
Een virale infectie kan een risicofactor zijn voor het optreden van een opportunistische infectie. Patiënten met een hematologische ziekte kunnen door de ziekte zelf of door de behandeling een verhoogd risico hebben op het krijgen van een opportunistische infectie. Het gaat dan veelal om een pulmonale schimmelinfectie. In dit… Lees verder »
Wij presenteren drie casus met een gelijktijdig voorkomen van de janus-kinase 2 (JAK2)-V617F-mutatie en een BCR-ABL1-fusietranscript. Deze casus onderstrepen het belang van alertheid bij onverwachte bevindingen tijdens behandeling van een myeloproliferatieve aandoening. Tevens tonen wij een overzicht van eerder b… Lees verder »
Ondanks dat de meest primitieve CML-stamcellen ongevoelig lijken te zijn voor tyrosinekinaseremmers (TKI’s), neemt het aantal patiënten dat een niet-aantoonbaar BCR-ABL-signaal heeft in de loop van de tijd steeds meer toe. In een Australische studie bedroeg het percentage patiënten met een onme… Lees verder »
De epidemiologie vond haar oorsprong ongeveer 400 jaar voor Christus. Hippocrates van Kos (ongeveer 460–370 v. Chr.) spande zich toen in om de etiologie, het vóórkomen en de uitkomsten van ziekten op een rationele wijze te benaderen, in plaats van uit een bovennatuurlijk perspectief. Dit beschreef hij onder meer in zij… Lees verder »
Hoge dosis chemotherapie, zoals voorafgaand aan een stamceltransplantatie (SCT) bij de behandeling van patiënten met hematologische maligniteiten, leidt frequent tot complicaties zoals koorts tijdens neutropenie en infecties. Voor de preventie en behandeling van deze complicaties wordt veelvuldig gebruikgemaakt van antimicrob… Lees verder »
Voor het beoordelen van het resultaat van de behandeling van CML zijn door de ELN responsmijlpalen gedefinieerd. Deze staan voor de eerstelijnsbehandeling vermeld in Tabel 1. Een optimale respons betekent dat de therapie ongewijzigd kan worden voortgezet. Ee… Lees verder »
Nieuwe gegevens betreffende de effectiviteit en bijwerkingen van de beschikbare middelen, belangrijke gegevens uit ‘population-based registries’, nieuwe studies, onder andere met nieuwe middelen, het beschikbaar komen van generiek imatinib en bovenal de gegevens over het stoppen van de behandeling met tyrosinekinaseremmers… Lees verder »
Wat is het percentage patiënten met symptomatisch multipel myeloom (MM) jonger dan 65 jaar dat autologe stamceltransplantatie in de eerste lijn heeft gekregen in mijn regio? Of: geef ik mijn patiënten met een stadium III diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) zes of acht kuren R-CHOP en wat doen mijn collega-hematologen? Z… Lees verder »
Op 21 januari 2016 verscheen in Medisch Contact het eerste artikel over decentraal gemaakte en landelijk geldende afspraken tussen behandelaars, zorgverzekeraars en de fabrikant van een duur oncologisch middel; pomalidomide voor de bloedziekte multipel myeloom (ziekte van Kahler).1 Het gehanteerde uitgangsprincipe w… Lees verder »
Lymfeklierkanker en leukemie zijn tezamen de vijfde meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met 8.000 nieuwe patiënten per jaar. De vijf- en tienjaarsoverleving van patiënten met een hematologische maligniteit neemt geleidelijk toe. Het eerste doel van de behandeling is het bereiken van een complete hematologische … Lees verder »
Binnen het programma CMyLife wordt, modulegewijs, een web-based platform opgezet voor samenwerking tussen patiënten en hun naasten, huisartsen en laboratoria om de zorg voor patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) meer persoonsgericht te maken.1 Dit gebeurt zodanig dat de patiënt daadwerkelijk de regie … Lees verder »
Tijdens het ‘Dutch Hematology Congress’ waren er 2 interactieve laptopsessies waar met de auteurs kon worden gesproken over hun data.
De abstracts van alle laptopsessies zijn terug te lezen op www.ntvhdhc.nl.<… Lees verder »
Binnen HOVON is sinds 2013 gepoogd om gestructureerd tijdige informatie te verkrijgen over de verwachte ontwikkelingen van dure geneesmiddelen en de impact daarvan te bepalen voor (met name) de hemato-oncologie. Tijdige informatie is niet alleen belangrijk voor de voorschrijvers en patiënten, maar ook voor zorgverzekeraars, o… Lees verder »
In 2010 verscheen in dit tijdschrift een artikel door Huijgens en collega's over de Nederlandse PHAROS-registratie, een acroniem voor ‘Population-based HAematological Registry for Observational Studies’.1 Inmiddels zijn er zeven jaren verstreken. In dit artikel wordt de geschiedenis, de huidige stand van zaken e… Lees verder »
Sinds de komst van de tyrosinekinaseremmers (TKI) is de langetermijnoverleving van mensen met chronische myeloïde leukemie (CML) enorm verbeterd.1 Jaarlijks wordt bij ongeveer 160 mensen de diagnose CML gesteld in Nederland. De verwachting is dat CML in 2050 een van de meest voorkomende hematologische kankers is. R… Lees verder »
Behandeling met hoge dosis chemotherapie en hematopoëtische stamceltransplantatie (HSCT) biedt voor veel patiënten met een hematologische maligniteit de beste kans op genezing. Dergelijke intensieve behandelingen gaan echter gepaard met aanzienlijke toxiciteit die, indien niet adequaat behandeld, net zo levensbedreigend kan … Lees verder »
Kwaliteit van zorg staat meer en meer in de belangstelling. In Nederland zijn er verschillende instituten die zich bezighouden met kwaliteit van zorg, zoals het kwaliteitsinstituut van het Zorginstituut Nederland, het kennisinstituut van medische specialisten (KiMS) en de Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten.
Zorginsti… Lees verder »
In het proefschrift ‘High dose treatment for hematologic malignancies: from rituals to evidence based practice’ gaat onderzoeksverpleegkundige dr. Arno Mank in op de doeltreffendheid van een aantal routinematig uitgevoerde procedures in de behandeling van patiënten met hogedosischemotherapie voor hun maligne aandoening. Onder andere wordt g… Lees verder »
Laserincubatie van rode bloedcellen zorgt voor een significant snellere bepaling van de bloedgroep, …
Lees verder »In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.
Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.
We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.
Dank u wel!
Het gehele team van Ariez
Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.