Articles

Lichaampjes van Döhle

NTVH - jaargang 20, nummer 3, april 2023

dr. R.K. Schindhelm , dr. P.A. Kramer

SAMENVATTING

Lichaampjes van Döhle zijn lichtblauw-grijze 1–3 µm grote ovale insluitsels in metamyelocyten, staafkernige en segmentkernige neutrofiele granulocyten. Deze insluitsels worden voornamelijk gezien bij (ernstige) infecties, alhoewel de sensitiviteit van lichaampjes van Döhle in relatie tot door kweek bewezen bacteriële infecties laag is (30%) en bij ernstige infectie rond 50%. In mindere mate worden deze insluitsels ook waargenomen bij brandwonden, myelodysplastisch syndroom en bij zwangeren. Voor de klinische praktijk zijn de op lichaampjes van Döhle gelijkende insluitsel die worden gezien bij MYH9 (‘myosin heavy chain 9’)-gerelateerde ziekte van belang, waarbij naaste deze insluitsels sprake kan zijn van trombocytopenie. Deze insluitsels zijn langer en lichter blauw van kleur van de lichaampjes van Döhle en bestaan voornamelijk uit myosine.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2023;20:110–5)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2019, nummer 2, march 2019

dr. R.K. Schindhelm , ing. A. Tadema , drs. A.I. van Heusden

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2019;16:92–3)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2018, nummer 3, april 2018

drs. B.V.C. Kraaijenbrink , dr. R.K. Schindhelm , drs. M.P. Hendriks

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2018;15:132–3)

Lees verder

De drumstick

NTVH - 2017, nummer 5, july 2017

dr. R.K. Schindhelm , dr. E.H.A.M. Elsenberg

SAMENVATTING

De drumstick is een verschijnsel binnen de hematologische morfologie. Het is een ronde structuur van ongeveer 1,5 µm die door een fijne streng verbonden is aan het distale kernsegment van de neutrofiele granulocyt en bestaat uit materiaal van het geïnactiveerde X-chromosoom. Bij vrouwen wordt de drumstick in ongeveer 1–8% van de neutrofiele granulocyten gezien. Bij mannen kunnen andere kernaanhangsels worden gezien, maar deze hebben in het algemeen niet de klassieke drumstick-morfologie en bestaan voornamelijk uit materiaal van het Y-chromosoom. De drumstick is daarmee een morfologisch kenmerk waarmee op basis van een bloeduitstrijkje het geslacht kan worden vastgesteld. Ondanks het feit dat dit morfologische kenmerk meer dan 50 jaar geleden is beschreven, is het mechanisme van de vorming van de drumstick en de relatie tot segmentering van de kern van de neutrofiele granulocyt nog niet geheel opgehelderd. Eén hypothese is dat de drumsticks en andere kernaanhangsels ontstaan door mechanische druk van het chromatine tegen de relatief slappe kernenvelop van de kern van de neutrofiele granulocyt. De idee is dat de stevigheid van de kernenvelop afneemt met de mate van segmentering én dat het geïnactiveerde X-chromosoom een stevigere structuur is die deze druk kan bewerkstelligen.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2017;14:233–7)

Lees verder

Wisselende trombocyten- en leukocytenaantallen bij een patiënte met polycythaemia vera kort na het starten van de behandeling met hydroxycarbamide

NTVH - 2016, nummer 1, january 2016

dr. E.H.A.M. Elsenberg , drs. S.C.S. Tromp-van Driel , dr. A.C. van der Spek , dr. R.K. Schindhelm

Samenvatting

Bij een 76-jarige vrouw met trombocytose bij polycythaemia vera werd tijdens een controleonderzoek een significante daling in het aantal trombocyten gezien (van 730 naar 72 × 109/l in 4 weken tijd). Sindsdien schommelde haar trombocytenaantal tussen 30-802 × 109/l. Deze cyclische trombocytopenie ontwikkelde zich vlak na het starten van hydroxycarbamide. Uiteindelijk doofde de cyclus bij continuering van hydroxycarbamide uit. Hydroxycarbamide kan een cyclische trombocytopenie induceren met zowel ernstige bloedingsneigingen als trombotische risico’s. Bij het starten van hydroxycarbamide is het van belang om deze mogelijke bijwerking in acht te nemen en het trombocytenaantal regelmatig te controleren.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2016;13:25-9)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2015, nummer 7, october 2015

dr. R.K. Schindhelm , dr. R. Renckens , drs. S. Düzenli

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2015;12:265–7)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2015, nummer 1, january 2015

dr. A.C. van der Spek , dr. R.K. Schindhelm , dr. W.A.T. Slieker , drs. M.M. van Santen , drs. N.G. Breeuwsma

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2015;12:38–9)

Lees verder