Articles

Uw diagnose?

NTVH - jaargang 19, nummer 4, juni 2022

dr. H.J. Boiten , mr., ing. K.J. Gussinklo , dr. J. Versluis

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2022;19:188–9)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2021, nummer 6, september 2021

dr. E.J. Blok , dr. V.H.J. van der Velden , R.M. Verzijl , dr. M. Jongen-Lavrencic , dr. H.J. Boiten

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus waar een 74-jarige man zich presenteert met hypothyreoïdie en hypertensieve nefropathie met koorts en gewichtsverlies. Drie jaar geleden onderging hij een niertransplantatie.

Wat is uw diagnose?

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2021;18:292-3)

Lees verder

Multipele bloedingen zonder stollingsafwijkingen

NTVH - 2020, nummer 4, june 2020

drs. E.A. van Baalen , drs. M. Trajkovic-Vidakovic , dr. H.J. Boiten

SAMENVATTING

Een 61-jarige patiënt, met in de voorgeschiedenis onder andere psychoses, presenteerde zich met moeheid, spierzwakte en pijnlijke gewrichten na een onverklaarde val. Op beide benen waren multipele bloedingen zichtbaar waaronder hematomen, verspreide ecchymosen, petechiën en perifolliculaire purpura. De oorzaak was een ernstige vitamine C-deficiëntie, oftewel scheurbuik, ten gevolge van een dieet zonder groenten en fruit. Wij bespreken de functies van vitamine C en de mechanismen die leiden tot bloedingen. Deze actuele casus benadrukt een zeldzame, maar potentieel levensgevaarlijke ziekte die nog steeds bestaat en eenvoudig is te behandelen.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2020;17:175–8)

Lees verder
X