Articles

Visusstoornissen tijdens de behandeling van acute promyelocytenleukemie

NTVH - jaargang 21, nummer 5, juli 2024

dr. L. Keikes , E.L. Blok , R.T.R. Vijgen , dr. J.M.I. Vos , dr. C.A.M. Stege

SAMENVATTING

In dit artikel worden twee casus beschreven van patiënten met een acute promyelocytenleukemie (APL), die gedurende de behandeling visusstoornissen ontwikkelden. Dit bleek het gevolg te zijn van intracraniële drukverhoging door een zeldzame complicatie: pseudotumor cerebri (oftewel intracraniële hypertensie), wat kan optreden als bijwerking gedurende de behandeling met all-trans-retinoïnezuur (ATRA).

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2024;21:232–7)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - jaargang 20, nummer 5, juli 2023

drs. A.L. Schrijer , Ing G.M. Sijm , dr. C.A.M. Stege , drs. D.A.R. Castelijn

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 56-jarige Surinaamse patiënt met een blanco voorgeschiedenis werd opgenomen nadat hij poliklinisch onder analyse was vanwege rugpijn en pijn in de ribben.

Wat is uw diagnose?

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2023;20:243–5)

Lees verder

Behandeling van oudere patiënten met multipel myeloom: benadering vanuit de kwetsbaarheid

NTVH - jaargang 20, nummer 4, juni 2023

dr. C.A.M. Stege

SAMENVATTING

Op 16 februari 2023 promoveerde dr. Claudia Stege aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op haar proefschrift getiteld ‘Treatment of older patients with multiple myeloma: towards a frailty approach’ onder begeleiding van promotoren prof. dr. S. Zweegman (afdeling Hematologie, Amsterdam UMC) en prof. dr. H.M.W. Verheul (afdeling Oncologie, Erasmus UMC), en copromotoren prof. dr. N.W.C.J. van de Donk (afdeling Hematologie, Amsterdam UMC) en dr. K. Nasserinejad (HOVON data center, Erasmus UMC). De belangrijkste bevindingen van haar onderzoek worden hier besproken.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2023;20:183–5)

Lees verder

HOVON 143-studie voor nieuw gediagnosticeerde niet-fitte en kwetsbare patiënten met multipel myeloom

NTVH - 2018, nummer 3, april 2018

dr. C.A.M. Stege , prof. dr. S. Zweegman

SAMENVATTING

In de HOVON 143 worden niet-fitte en kwetsbare nieuw gediagnosticeerde patiënten met multipel myeloom behandeld met een combinatie van ixazomib, daratumumab en dexamethason. Het primaire doel is het vaststellen van de effectiviteit, gedefinieerd als het responspercentage. Daarnaast zullen we met deze studie inzicht krijgen in de verdraagbaarheid van de behandeling, gedefinieerd als het percentage patiënten dat de behandeling vroegtijdig moet staken door toxiciteit. Aanvullend wordt onderzocht of beter kan worden voorspeld welke patiënten baat hebben bij de therapie. Hierbij worden zowel ziekte-gerelateerde als patiënt-gerelateerde biologische karakteristieken onderzocht.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2018;15:125–8)

Lees verder

Folliculair dendritisch celsarcoom

NTVH - 2013, nummer 8, december 2013

dr. C.A.M. Stege , prof. dr. D. de Jong , prof. dr. A.A. van de Loosdrecht

Samenvatting

Het folliculair dendritisch celsarcoom (FDCS) is een zeldzaam neoplasma. Het herkennen van deze maligniteit is een uitdaging door de lage incidentie en aspecifieke klinische presentatie. Met nieuwe diagnostische instrumenten kan echter steeds nauwkeuriger onderscheid worden gemaakt tussen het FDCS en andere (hematologische) maligniteiten. Er wordt een casus beschreven van een 58-jarige man die zich presenteerde met een zwelling in de hals, waarbij uiteindelijk de diagnose ‘FDCS’ kon worden gesteld.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2013;10:313–8)

Lees verder