Articles

BETERE RESULTATEN MET QUIZARTINIB NA ALLO-SCT BIJ -ITD-POSITIEVE AML

NTVH - 2025, nummer Special, zomer 2025

Dr. Anniek Zaalberg

Door intensieve standaardchemotherapie met allogene hematopoëtische stamceltransplantatie is de behandeling van patiënten met een FLT3-ITD-positieve acute myeloïde leukemie sterk verbeterd. Desondanks lopen ook deze patiënten nog een aanzienlijk risico op het ontwikkelen van een recidief. De toevoeging van de selectieve FLT3-remmer quizartinib aan intensieve standaardtherapie bleek in de fase IIIQuANTUM-First te resulteren in een langere overleving en een lagere recidiefincidentie. In een onlangs gepubliceerde post-hocanalyse is nader onderzocht in hoeverre allogene stamceltransplantatie bijdraagt aan een eerste complete remissie en wat het bijkomende effect is van een onderhoudsbehandeling met quizartinib.1

Lees verder

Nieuwe toepassingen van AI in de hematologie

NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025

Dr. Anniek Zaalberg

‘Artificial intelligence’ (AI) wordt steeds vaker ingezet om diagnostische processen te verbeteren, behandelopties te personaliseren en de efficiëntie in klinisch onderzoek te vergroten. Van het analyseren van bloedmonsters tot het voorspellen van behandelresultaten, AI biedt nieuwe mogelijkheden voor nauwkeurige en tijdige interventies. Daarnaast helpt AI bij het efficiënt verwerken van de enorme hoeveelheden data die gepaard gaan met hematologische aandoeningen, wat leidt tot sneller en beter geïnformeerde besluitvorming. Tijdens ASH 2024 werden de succesvolle en veelbelovende innovaties van AI in de hematologie besproken. Lees hier een greep uit de hoogtepunten.

Lees verder

Gekweekt bloed zal donorbloed voorlopig niet verdringen maar biedt wel nieuwe behandelperspectieven

NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025

Dr. Anniek Zaalberg

In het laboratorium van dr. Emile van den Akker, groepshoofd binnen de ‘medical priority Anemia’ bij Sanquin, werd de procedure om op kleine schaal bloed te kweken ontwikkeld. De uitdaging was nu het verhogen van de opbrengst, wat aanleiding gaf om samen te werken met de TU Delft en Getinge om op grotere schaal bloed te kweken in bioreactoren. De TU Delft helpt bij het opschalen van de kweekcondities, terwijl Getinge de bioreactoren ontwikkelt. Het team van Van den Akker beschikt over de kennis om bloedvormende stamcellen om te zetten in rode bloedcellen. Zo vaart dit consortium gezamenlijk een innovatieve koers in de productie van kweekbloed.

Lees verder