Amsterdam in top-10 van beste ziekenhuissteden ter wereld

december 2019 Actueel Willem Van Altena

Amsterdam is een van de beste ziekenhuissteden ter wereld. Dat is te lezen in een rapport van het Britse Medbelle, dat de 100 beste ziekenhuissteden rangschikte op basis van diverse criteria.
De onderlinge kwaliteit van de ziekenhuizen is niet onderzocht, maar wel wat genoemd wordt ‘het ziekenhuisecosysteem’. Een stad dat een ziekenhuis op wereldniveau bezit hoeft niet per se hoog op de lijst te staan als bijvoorbeeld de behandelingen niet voor alle patiënten toegankelijk zijn.

De factoren die door de onderzoekers werden gewogen vallen in de drie hoofdcategorieën infrastructuur, zorgkwaliteit en toegang. Daarbinnen keken ze naar meer gedetailleerde zaken, zoals het aantal ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking, het aantal verpleegkundigen en de effectiviteit van bepaalde behandelingen en de kosten van geneesmiddelen.

Nummer 1 op de lijst is Tokyo, gevolgd door Boston, Londen en Parijs. Daarna volgen Seoel, München, Melbourne, Amsterdam, Bazel en Berlijn.

Amsterdam is de enige Nederlandse stad die de top-100 haalt. De hoofdstad scoort vooral hoog als het gaat om kwaliteit en toegankelijkheid van ziekenhuiszorg.

Bron

Lees hier het volledige Medbelle-rapport