Amerikanen kunnen zichzelf binnenkort thuis op corona testen

december 2020 Corona Willem Van Altena

In de Verenigde Staten is deze week door medicijnwaakhond FDA goedkeuring voor noodgebruik gegeven aan een COVID-19 thuistest, die is ontwikkeld door het Australische bedrijf Ellume. De Ellume COVID-19 Home Test is een antigeentest die wordt uitgevoerd aan de hand van een uitstrijkje uit de neusholte. De testmethode is minder gevoelig dan de moleculaire testen die door onder andere de GGD in ons land worden toegepast. Maar die kunnen alleen in een laboratorium verwerkt worden, wat veel langer duurt en meer kost.

In plaats van een afspraak maken, naar een testlocatie gaan, een neus- en keeluitstrijkje te laten maken en dan vervolgens tot 48 uur te moeten wachten op een uitslag kunnen mensen met behulp van deze thuistest al in 20 minuten uitsluitsel hebben.

In de VS waren al ruim 225 COVID-testen door de FDA goedgekeurd, waarvan er meer dan 25 deels thuis plaats kunnen vinden. Bij die testen kunnen mensen zelf thuis een monster verzamelen –bijvoorbeeld een uitstrijkje- en dat dan naar een laboratorium sturen. De Ellume thuistest is de eerste COVID-19 test die helemaal geen lab nodig heeft en die door iedereen thuis gebruikt kan worden zonder doktersrecept.

Volgens dr. Jeff Shuren, directeur van de afdeling van de FDA die zich buigt over medische apparatuur, is de Ellume test, zoals alle antigeentesten, minder nauwkeurig dan de moleculaire testmethode. Maar juist omdat de test zo makkelijk thuis gedaan kan worden en snel resultaat geeft denkt hij dat de thuistest een belangrijke rol zou kunnen spelen in de aanpak van de pandemie.

Weliswaar bestaat er de kans dat een klein percentage van de testen een vals positief of vals negatief resultaat oplevert. Daarom raadt de FDA aan dat mensen die positief testen, ook als ze zich verder goed voelen en in een gebied wonen waar COVID weinig voorkomt, toch in thuisquarantaine gaan en een arts inschakelen. Omgekeerd wordt aan mensen die negatief testen maar wel denken symptomen te vertonen om een second opinion bij een arts aan te vragen.

Zo werkt het

Bij de Ellume COVID-19 Home Test moet een monster diep uit de neus verzameld worden, zij het niet zo diep als bij de nasofaryngeale uitstrijkjes die de GGD toepast, en die alleen door een medisch getrainde persoon uitgevoerd kunnen worden. Dat monster wordt uitgelezen in een apparaatje dat gekoppeld is aan een app. Binnen 20 minuten krijgen de gebruikers het resultaat van hun test op hun smartphone te zien. De test vraagt ook of mensen hun postcode en geboortedatum invoeren en –optioneel- hun persoonsgegevens. Die gegevens kunnen helpen bij het in kaart brengen van waar en hoe de ziekte zich verspreidt.

In de testfase bleek de thuistest bij mensen met symptomen 96% van degenen die met corona geïnfecteerd waren te herkennen, en 100% van de mensen die wel symptomen hadden, maar geen corona. Bij proefpersonen zonder corona had de thuistest het in 91% van de keren bij het rechte eind als het om positieve gevallen ging.

De Ellume thuistest ligt in januari in de schappen bij Amerikaanse drogisterijen. Een definitieve prijs is nog niet vastgesteld, maar bronnen bij Ellume melden dat de prijs rond de 30 dollar komt te liggen (ongeveer 24 euro). In Europa komt de test pas op de markt als de EMA er goedkeuring aan verleend heeft. Vooralsnog is niet bekend wanneer, en of dat gebeurt.

Meer informatie

Website van Ellume over hun thuistest.

Persbericht van de FDA.