Home » Tijdschriftartikelen » Therapie » Diagnostiek en behandeling van acute promyelocytenleukemie bij volwassenen anno 2013

Diagnostiek en behandeling van acute promyelocytenleukemie bij volwassenen anno 2013

Door:
dr. S.D.P.W.M. de Jonge-Peeters
dr. S.D.P.W.M. de Jonge-Peeters

fellow voor deelspecialisme Hermatologie

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. E. Vellenga
prof. dr. E. Vellenga

internist-hematoloog, Diakonessenhuis Utrecht

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Acute promyelocytenleukemie (APL) is een relatief zeldzame vorm van acute myeloïde leukemie en bezit de kenmerkende chromosomale translocatie t(15;17). Bij klinische verdenking op APL dient te worden gestart met retinoïnezuur (ATRA), mede gezien de hoge mortaliteit in de eerste 30 dagen van de behandeling. Risicostratificatie is sturend voor het beleid dat wordt ingezet en bestaat momenteel uit ATRA en chemotherapie. Met arsenicumtrioxide (ATO) en ATRA zijn veelbelovende resultaten verkregen en deze zullen in de toekomst worden geïntegreerd in de eerstelijnsbehandeling.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2013;10:319–24)

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de hematologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvH uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.